Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

FAQ – U kunt hier ons antwoord vinden op veelgestelde vragen.

 

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?
Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen die het nadeel van zogenaamde degradatie van gangbare zonnepanelen wegnemen. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie.

Wat is het verschil tussen een glas/folie en een glas/glas zonnepaneel?
Glas-glas panelen hebben geen kunststof achterzijde, maar een volledig glas achterzijde. Hierdoor neemt de stabiliteit en levensverwachting toe. Glas-folie panelen laten makkelijker vuil en vocht door, waardoor het vermogen elk jaar lager wordt. De degradatie van glas-glas panelen is gering, waardoor de opbrengst over de levensduur aanzienlijk hoger is.

In deze animatie wordt nog even simpel uitgelegd wat het verschil is tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen.

 

Wat zijn de voordelen van een glas/glas zonnepaneel?  
Voordelen van glas-glas panelen zijn dat ze een tot 33% langere levensduur hebben, een langere productgarantie en gegarandeerd 25% hogere opbrengst hebben (in vergelijking met standaard glas-folie panelen onder dezelfde omstandigheden, over dezelfde garantieperiode)

Wat het verschil tussen een 1-fase aansluiting en een 3-fase aansluiting?
Bij een 1-fase-aansluiting komt een kabel het huis binnen waarin 2 draden zitten: de fasedraad en nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die draden. Bij een 1-fase groepenkast staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter. Een 1-fase-aansluiting is te herkennen als 1×25/1x40A.

Bij een 3-fase-aansluiting komen er 4 draden, met 3 van 230V, de meterkast binnen en de nuldraad. Dit zijn grotere aansluitingen dan 1-fase-aansluitingen, ze leveren ook een groter vermogen. Op uw elektriciteitsmeter staat er x220/230V of 380/400V, de standaard aansluiting is 3x25A.

Ik heb een 1-fase aansluiting, kan ik een 3-fase zonnestroominstallatie laten installeren?
Nee, 3-fasige omvormers kunnen alleen worden geïnstalleerd in woningen waar het net ook driefasig is.

Ik heb een 3-fase aansluiting, kan ik een 1-fase zonnestroominstallatie laten installeren?
Ja, 1-fasige omvormers kunnen worden geïnstalleerd in woningen waar het net eénfasig en driefasig is.

Hoe werkt het met terug leveren?
Op zonnige dagen, als u zelf niet thuis bent of weinig elektriciteit gebruikt, is het goed mogelijk dat er meer energie wordt opgewekt dan dat er gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energie-overschot. Doordat uw zonnepanelen gekoppeld zijn aan uw meterkast, wordt dit overschot automatisch terug geleverd aan het vaste elektriciteitsnet.

Wat is salderen?
Als u saldeert levert u elektriciteit terug aan het net. Voor de stroom, die u geleverd krijgt en verbruikt, betaalt u. Maar op een zonnige dag wekt u waarschijnlijk meer energie op dan u verbruikt, deze stroom levert u terug aan het net. En hier krijgt u een vergoeding over. De vergoeding is gelijk aan uw inkooptarief inclusief energiebelasting en BTW.

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?
Dat is nog onbekend. In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat zonnepaneeleigenaren tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in de huidige vorm. Hierna is nog niet vastgelegd hoe het verder verloopt, maar er is wel een uitwerking van de afbouw van de regeling tot 2031 zoals het ministerie het voor ogen heeft hoe dit verder zou moeten verlopen. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd te overstappen op zonne-energie.

 

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden en schoonmaken?
In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Wel wordt aangeraden om de zonnepanelen eenmaal per jaar te reinigen. Wel zorgt de hellingshoek ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. Voor het hoogste rendement raden wij u aan om de panelen één keer per jaar schoon te (laten) maken. Hiervoor kunt u bij ons ook een onderhoudscontract afsluiten.

Waarmee moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen moet je niet schoonmaken met allesreiniger of groene zeep. Gewoon water of een speciaal middel als Bio Fair zijn het beste. Gebruik nooit schuurmiddelen, die tasten het glas aan. Ook een hogedrukreiniger en zout water is af te raden. Haal eerst alle droge bladeren etc. eraf en spoel af met de tuinslag of met een nat doekje en neem de zonnepanelen af.

Hoe werkt btw-teruggave zonnepanelen?
Als particulier kunt u de btw terugvragen over uw investering in zonnepanelen. Het gaat hierbij om 21% btw over het materiaal en de installatiekosten. U kunt de btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen alleen terugkrijgen als u zich aanmeldt bij de Belastingdienst als ondernemer. U bent dan ook btw verschuldigd, forfait. U krijgt dus uiteindelijk minder geld terug dan u btw heeft betaald. Het forfait bedrag is niet groot dus het is zeker aan te raden uw btw terug te vragen.

 

Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?
Om btw terug te vragen bij de belastingdienst moet u zich aanmelden als ondernemer, dit kan heel makkelijk via een formulier. Aanmelden als ondernemer is noodzakelijk, omdat alleen ondernemers btw kunnen terugvragen. U bent ook ondernemer, omdat uw zonnepanelen stroom voor u opwekken. Dus u hoeft zich niet altijd aan te melden als ondernemer, maar wel als u de btw terug wilt vragen. De btw-teruggave kunt u ook uitbesteden aan bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Ook Solention kan de btw-teruggave voor u regelen.

 

Ik heb al eerder zonnepanelen gekocht. Kan ik de btw dan nog terugvragen?
Het is mogelijk om dan de btw terug te vragen, maar dit is ingewikkeld door verschillende regels en situaties. Wij adviseren u dan ook om daarom op de site van de belastingdienst te kijken of contact op te nemen met de belastingdienst. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/

 

Kan ik nog een keer belasting aanvragen als ik opnieuw zonnepanelen koop door bijvoorbeeld verhuizing?
Gaat u verhuizen en opnieuw zonnepanelen kopen? Dan heeft u waarschijnlijk al eens eerder de btw teruggevraagd. Normaal zou u als ondernemer verplicht zijn om de administratie bij te houden, maar bij kleine btw-bedragen per jaar kunt u ontheffing krijgen van deze administratie. Deze ontheffing heeft u toen gekregen of deze is voor u geregeld. Vanaf 1 januari 2020 maakt u automatisch gebruik van een nieuwe regeling (KOR). Zodra u dan voor het nieuwe huis panelen heeft aangeschaft, kunt u de btw terugvragen en gedurende 5 jaar btw-aangifte blijven doen om uw btw terug te krijgen, omdat de belastingdienst formeel geen nieuwe ontheffing afgeeft gedurende 5 jaren.

 

 Ik wil mijn zonnepaneleninstallatie uitbreiden. Kan ik de btw hierover terugvragen?

Mogelijk heeft u al eerder de btw teruggevraagd. Hiervoor heeft u ontheffing van administratieve verplichtingen gekregen. U zult eerst uw ontheffing bij de belastingdienst moeten opzeggen. Nu zal u het 1e jaar per kwartaal wel btw-aangifte doen. In het 1e kwartaal vraagt u eenmalig de betaalde btw terug op uw zonnesysteem. Aan het einde van het jaar kunt u ontheffing aanvragen voor alle overige jaren. Vanaf januari 2020 kunt u de btw, bij uitbreiding, niet meer terugkrijgen als u uw systeem binnen 3 jaar uitbreidt.

 

Verzorgt Solention de BTW teruggaaf voor mij, of moet ik dit zelf regelen?
Solention kan de btw-teruggave voor u verzorgen. Dit doen wij via onze boekhouder.

Wat verandert er in 2020 met de btw-teruggave?
Als u al in het bezit bent van een zonnestroominstallatie dan verandert er in de praktijk niets voor u. U hoeft nog steeds geen btw-aangifte te doen.

Laat u een nieuw systeem aanleggen in 2020 en u wilt uw btw terugvragen dan valt u automatisch onder de nieuwe regeling (KOR), maar als het btw bedrag onder de €2500 is dan is er eigenlijk niets veranderd voor u. Om de aangifte te doen kunt u de stappen volgen die vermeld staan op de site van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/zonnepanelen-kopen-2020-of-later/particulier-btw-over-zonnepanelen-terugvragen-2020

 

Ik ben al ondernemer, kan ik ook de BTW terugkrijgen?
Ja, de aankoop van zonnepanelen dient u dan in uw reguliere btw-aangifte te verwerken.

 

Moet het contract met onze energieleverancier op mijn naam staan, of op naam van mijn partner?
Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur op uw naam en de energierekening op naam van uw partner, dan kunt u de btw niet terugvragen.

Wat als ook mijn partner een ondernemer voor de btw is?
Het is dan makkelijker om de btw terug te vorderen uit naam van uw partner.