Zonne-energie biedt kansen voor het onderwijs

92 zonnepanelen op het dak van de school

30 oktober 2015

‘De leerlingen zouden ook wel een windmolen willen in de schooltuin.’ Aan het woord is Harry Prosman, adjunct-directeur van de School met de Bijbel in Maartensdijk. Hij geeft les aan groep 7 en laat geregeld op het digitale schoolbord zien hoeveel energie er weer is opgewekt door de 92 zonnepanelen op het dak van de school. Ook is op het bord te zien hoeveel bomen je daarvoor moet planten en hoeveel autokilometers er omgerekend mee uitgespaard worden.

In 2002 werd de school grondig gerenoveerd en ge├»soleerd. Het gasverbruik werd daardoor aanzienlijk teruggebracht, maar tot voor kort gebruikte men op jaarbasis zo’n 22.000 kWh aan stroom. Duurzaamheid is vanuit de gedachte van rentmeesterschap voor de school heel belangrijk en daarom besloot men het platte dak op de school te benutten voor het opwekken van de benodigde elektriciteit via zonnepanelen. Er is overigens ruimte voor nog meer panelen en de school denkt erover die in de toekomst beschikbaar te stellen voor stroomopwekking ten behoeve van de omwonenden.

Prosman hoopt dat de zonnepanelen er door hun schaduwwerking ook voor zullen zorgen dat het ’s zomers binnen minder warm wordt en er geen energieverslindende airco-installaties nodig zijn. Omdat de panelen pas half augustus werden geplaatst, is het nog te vroeg om dit te kunnen beoordelen.

Ook elders in de gemeente zijn basisscholen met zonnepanelen op het dak, maar de scholen die ze nog niet hebben liggen, missen volgens Prosman beslist een kans: ‘We proberen de kinderen bij te brengen dat we met z’n allen zuinig om moeten gaan met energie en dit biedt een unieke mogelijkheid om hen er daadwerkelijk bij te betrekken.’

Terug naar nieuws