Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Zonnepanelen vanaf 2025 verplicht voor nieuwe bedrijfspanden met grotere daken

Het kabinet wil de installatie van zonnepanelen op nieuwe bedrijfspanden vanaf 2025 verplichten. Het gaat om alle gebouwen zonder woonfunctie, met een oppervlak groter dan 250 vierkante meter. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor fabrieken, maar ook voor winkels en ieder ander bedrijf. Ook voor daken van nieuwe woningen en voor kleinere daken van bedrijven worden de regels in 2025 mogelijk aangescherpt.

Deze maatregel maakt deel uit van een groot plan van aanpak van de Europese Commissie om snel onafhankelijk te worden van Russisch gas. Zonne-energie wordt gezien als essentieel onderdeel van de energietransitie, waarmee een groot deel van de CO2-reductie kan worden bereikt.

Het kabinet erkent dat door de recente marktontwikkelingen zonnepanelen duurder zijn geworden, maar het blijft een kostenefficiënte energiebron.

Bestaande gebouwen

De regels voor bestaande gebouwen worden ook aangescherpt, al is dit complexer aangezien er sprake is van bestaand eigendom. Bij verplichting zou er in verband met het eigendomsrecht voldoende zwaarwegend belang moeten zijn om in te grijpen. Het kabinet doelt erop om het voor gemeenten makkelijker te maken om de installatie van zonnepanelen op bestaande bedrijfsgebouwen te verplichten.

Daken geschikter maken

De geschiktheid van een dak voor de installatie van zonnepanelen kan ook een limiterende factor vormen. Om de verbetering van desbetreffende daken te stimuleren wordt er overwogen om de meerkosten voor aanpassingen aan het dak of de meerkosten voor het gebruiken van lichtgewicht panelen te vergoeden. Zo’n 60 procent van de grote daken lijkt nu ‘draagkrachtproblemen’ te hebben, maar het grootste deel daarvan kan met relatief kleine investeringen alsnog geschikt worden gemaakt.

Ontdek de potentie van uw dak

Overweegt u uw bedrijfspand in te zetten voor het opwekken van duurzame zonnestroom? Neem gerust contact op met onze adviseurs! Meer weten over zonnepanelen voor uw woning? Doe direct onze dakscan!

Scroll naar boven