Makelaardij Rozeboom te Bennekom: een terugblik op de zakelijke investering in zonne-energie
Een jaar geleden werden er 46 zonnepanelen geplaatst op het dak van Makelaardij Rozeboom te Bennekom. Maar wanneer ontstond de gedachte om te investeren in zonne-energie en hoe verliep het traject als zakelijke klant? Samen met Anton Rozeboom blikken we terug op het verhaal achter de belangrijke stap in de verduurzaming van de makelaardij.
Wie is en wat doet Rozeboom?
Anton: “Wij zijn een breed bedrijf. We houden ons bezig met de verkoop van woningen, we verrichten veel advieswerk, we begeleiden particulieren en bedrijven, noem het maar op. We hebben erg breed makelaardijwerk. Zo begeleiden we bijvoorbeeld een project, waarbij we samenwerken met ontwikkelaars en de gemeente voor een nieuwbouwwijk in Bennekom. Hierbij focussen we op hoe we de wijk zo duurzaam mogelijk kunnen maken. Dat vind ik leuk werk! En dan mogen we straks natuurlijk de duurzame woningen verkopen. Ik doe dit al 34 jaar. Het kantoor bestaat nu 52 jaar. We richten ons op de Betuwe, Wageningen, Bennekom, Ede, Lunteren, Barneveld en Veenendaal. We zitten niet vast aan een plaats, maar we zijn voornamelijk actief in de Vallei. Mijn advieswerk doe ik voor een hele grote regio, van Vlissingen tot Bergen op Zoom”.
Wanneer ontstond de overweging voor zonnepanelen?
“In de eerste instantie, jaren geleden, zag ik teveel zonnepanelen die oud en vergrijst waren, die het gewenste rendement niet haalden. Toen had ik het gevoel dat ik moest wachten, omdat de panelen nog niet ver genoeg ontwikkeld waren. Op een gegeven moment werd het duidelijk dat zonnepanelen kwalitatief grote verbeteringen hadden ondergaan. Het rendement was sterk gestegen, ze gaan langer mee en werden dus veel duurzamer. Nu kende ik Jos (van Gent) al, dus nodigde ik hem uit om eens langs te komen. Vervolgens pakte Ramon (Koster) de opdracht verder op”.

Waarom ging de keuze naar Solention?
“Die keuze was simpel. Ik vertrouwde erop dat de klus correct opgepakt zou worden, waarbij afspraken nagekomen zouden worden. Ik heb ook geen offertes aangevraagd bij andere bedrijven, ik ga uit op gevoel en vertrouwen in de mens. Je kunt overal shoppen, wat ik in mijn werk al genoeg zie, maar ik vind het belangrijkste dat de klik en het vertrouwen er is. Uiteindelijk kun je voor een goedkopere optie gaan, maar dit zal je toch terugzien in je installatie. Ik wou er geen omkijken of zorgen over hebben”.
Hoe ervaarde je het proces, van advies tot opwekking?
“Het proces verliep simpel, er werd uitgezocht wat voor ons het beste is. We kregen een keurig overzicht van hoe de panelen op dak zouden komen te liggen. De installatie werd afgestemd op het energieverbruik, zodat we zelfvoorzienend zouden worden. Ik liet het werk over aan de professionals, ieder z’n vak! Ook werden we financieel begeleid, wat bijvoorbeeld subsidies betreft. Ik zag daarnaast regelmatig projecten en dergelijke op sociale media voorbijkomen, wat er verzorgd uit zag. De bedrijfswagens zien er keurig uit. Het plaatje klopte”.
Hoe kijk je terug op de investering?
“We hebben een plat dak, op het zuiden, die helemaal vol gelegd kon worden. Hierdoor zijn we wat energieverbruik betreft neutraal. Energie wordt duurder en je kunt het nu zelf opwekken. Binnen 5 á 6 jaar is de installatie terugverdient en de panelen gaan een stuk langer mee. Dus het is uiteindelijk ook financieel een mooie investering. Het geld wat je er uiteindelijk mee terugverdient kunnen we weer steken in andere duurzame initiatieven. In 2010 hebben we volledig nieuwe buitenmuren om het pand geplaatst. Zo hebben we ook heel veel glas vervangen voor isolatie. En meest recent is de investering in zonnepanelen geweest. En zo blijven we werken aan de weg naar een duurzame bedrijfsvoering”.
De installatie
Voor de installatie van Rozeboom Makelaardij is gebruik gemaakt van 46 glas-folie SOLARWATT zonnepanelen, in combinatie met een seriele SMA omvormer. Het totale vermogen van de installatie komt uit op 17250 kWh per jaar, met een verwachtte opbrengst van 15250 kWh. Tot slot is de installatie Scope 12 gekeurd, waarmee het voldoet aan alle kwaliteits- en veiligheidsnormen.
