In gesprek met: samen met Carl Magermans blikken wij terug op zijn investering in zonnepanelen

21 juli 2021

Het is een jaar geleden dat er 21 SOLARWATT glas-glas zonnepanelen met Enphase micro-omvormers op een dak in De Meern werden geïnstalleerd door Solention.

Carl Magermans, de eigenaar van de woning, blikt met ons terug op de keuze om te investeren in zonnepanelen, het adviesgesprek, de procedure en de opbrengsten tot nu toe.

Wanneer ontstond de gedachte om in zonnepanelen te investeren?

Op een gegeven moment werden we bewust van de mate waarin de overheid stimuleert om zelf zonne-energie op te wekken voor je eigen huishouden, alleen heb ik dat een hele tijd voor mij uitgeschoven. Ik zag er destijds het nut niet direct van in en alles wat nieuw is, is onwennig.

Tot er op een gegeven moment bij mijn ouders projectmatig zonnepanelen werden geplaatst. Hierdoor kwamen we in contact met Ramon, waarmee we een erg duidelijk gesprek hadden over wat je wel en niet van zonnepanelen kan verwachten.

Nadat Solention de zonnepanelen bij mijn ouders hadden geplaatst zagen we direct het rendement dat het oplevert. Een half jaar later waren we om en besloten wij ook te investeren in zonnepanelen.

Meedenken over de toekomst

Tijdens ons gesprek werd er direct meegedacht over het toekomstige energieverbruik. We gaan in Nederland over de jaren steeds meer energie verbruiken, dus dit vonden wij belangrijk. Zo werd er nagedacht over het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto, waarvoor extra panelen op de zijkant van het dak zijn geplaatst.

Een jaar later blijkt dat die berekening precies klopt. Het systeem doet tot nu toe precies wat het moet doen, maximaal zonnestroom opleveren zonder problemen. Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van de mate waarin de zon schijnt, maar ook dit jaar gaat dit goed.

Mochten we op een gegeven moment meer energie nodig hebben, dan is dit systeem heel eenvoudig uit te breiden. We kunnen er zo een aantal individuele panelen bij plaatsen.

Er liggen nu 21 panelen met ruimte voor 7 extra panelen wanneer nodig.

Ramon: “Het dak biedt de ruimte, waarbij het door het gekozen systeem een plug-and-play oplossing is. Bij een uitbreiding hoeven er geen zaken in de meterkast aangepast te worden.”

Waarom heb je gekozen voor Solention?

Ik heb me ingelezen in de betrouwbaarheid van het product, want de keuze is reuze. Ook vind ik het prettig als alles in handen van één partij is, zowel levering als installatie. Zo wordt er ook niet naar elkaar gewezen als er zich een probleem voordoet. Daarbij geloof ik dat een glas-glas paneel een hoogwaardig product is. Ik moet er altijd aan denken als het hagelt, dan slaap ik rustig door.

Ik denk dat je ook moet nadenken over wat écht duurzaam is. Deze panelen zijn misschien iets duurder in aanschaf, maar de product- en vermogensgaranties liggen véél hoger dan bij concurrerende producten. Als je de kosten vervolgens uitsmeert over de gehele levensduur, ben je goedkoper uit. Je hebt het tenslotte over een investering, niet over een uitgave.

Daarnaast heb ik goed rondgekeken in de markt, waarbij opviel dat je bij vrijwel ieder systeem een omvormer in de woning hebt. Door het gebruik van Enphase micro-omvormers hebben wij dit niet, waardoor we geen last van geluid hebben. Ook is het zo dat als je normaal gesproken een probleem met je omvormer hebt, het gehele systeem plat ligt. Als in ons systeem één omvormer niet werkt, draaien er nog 20 door.

Tenslotte maken de mensen die je over de vloer krijgt een groot verschil. Je wil gerust je sleutel af kunnen geven om zelf de deur uit te gaan. De montage is daarbij net zo belangrijk als de producten op zich. De jongens hebben het werk keurig netjes opgeleverd. Alles werd opgeruimd, meegenomen en schoongemaakt. Dat was perfect geregeld. Dat mag ook gezegd worden!

Van advies tot oplevering

Tijdens ons tweede gesprek, net begin coronatijd, vroeg ik me nog af hoe snel het project opgeleverd zou kunnen worden. Dit was uiteindelijk supersnel, wat waarschijnlijk ook komt doordat de producten niet uit China kwamen. Vervolgens werd de montage ingepland en werd alles uit handen genomen. We kregen een strikte planning en dat beviel uitstekend!

SOLARWATT zonnepanelen worden geproduceerd in Dresdan, Duitsland. Het bedrijf is in handen van BMW en heeft een van de meest geautomatiseerde en innovatieve fabrieken ter wereld. Meer weten over de voordelen van SOLARWATT & Enphase? Neem vrijblijvend contact op en ga in gesprek met één van onze adviseurs.

Terug naar nieuws