Subsidies en leningen voor bedrijven.

14 april 2021

Wanneer u als bedrijf zonnepanelen wilt aanschaffen kunt u gebruik maken van verschillende regelingen om de investering wat makkelijker te maken. Vaak is het aankoopbedrag voor een zonnestroominstallatie op een bedrijfspand niet niks.

Zo bestaat er de SDE+ regeling. Tijdens openstellingsrondes kunt u subsidie aanvragen voor investeringen op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte. De installatie moet meer dan 15 kWp zijn en het bedrijf moet een grootverbruikersaansluiting hebben.

Maar soms is het voor een bedrijf voordeliger om bij een kleinverbruikersaansluiting te blijven en gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling is voor iedereen die geïnvesteerd heeft in energiebesparende bedrijfsmiddelen, die erkend zijn als energie-investeringen, of in duurzame energie. Vanaf installaties van 15 kWh kunt u al gebruik maken van deze regeling.

Er zijn ook de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige milieu-investeringen (VAMIL). Dit zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Het zijn 2 verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.

Met de VAMIL kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een rente- en liquiditeitsvoordeel.

De MIA biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. U kunt tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Maar let op: ook hier geldt dat u moet uitzoeken welke regeling in uw specifieke geval het meeste voordeel oplevert, omdat u niet voor dezelfde bedrijfsmiddelen zowel de MIA als de EIA tegelijk kunt gebruiken.

Verder bestaat de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) nog. Als u investeert in bedrijfsmiddelen, die in aanmerking komen voor de investeringsaftrek, kunt u in aanmerking komen voor de KIA. Het bedrag wat u mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Als uw onderneming deel uit maakt van bijvoorbeeld een vennootschap onder firma of en maatschap wordt de aftrek anders berekend. Er wordt dan gekeken naar de totale investering van het samenwerkingsverband en niet naar de investering van elke onderneming afzonderlijk.

Terug naar nieuws