Hoe werken organische zonnecellen?
De zonnepanelen zoals we die nu kennen, worden gemaakt van puur silicium. Dat is een kostbaar en energie-on-efficiënt proces. Een duurzame vervanging is dus welkom en organische zonnecellen is de meest veelbelovende technologie.
Een organische zonnecel werkt ook anders. Als er licht opvalt dan wordt dat omgezet in excitonen: elektronen en gaten die niet onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Als de elektronen en gaten nog aan elkaar gebonden zijn kan er geen stroom lopen, maar een zonnecel is opgebouwd uit een positieve elektrode, een elektronacceptor en een negatieve elektrode. Een exciton bevindt zich in het grensvlak en valt daar uit elkaar, het elektron verplaatst zich naar de negatieve elektron en het gat gaat naar de positieve elektrode. Op deze manier gaat er stroom lopen.
Organische zonnecellen zijn kwetsbaar voor Uv-straling; zonder Uv-filter breekt de organische laag snel af. De zonnecellen zijn ook kwetsbaar voor oxidatie en een goede coatingslaag moet nog uitgevonden worden.
Eind 20e eeuw was de plastic zonnecel een hype, maar daar is nu niet veel meer van over. Dat komt doordat niet hetzelfde rendement wordt gehaald als met silicium panelen en de grondstofprijs flink is gedaald van silicium. Het is dus maar de vraag of we ooit nog overstappen op organische zonnecellen.
Onderzoek naar organische zonnecellen door Universiteit Hasselt
Begin 2020 heeft de Universiteit Hasselt van de Europese Unie 2,4 miljoen euro subsidie gekregen voor onderzoek naar organische elektronica, waaronder organische, plooibare zonnecellen. Met dit bedrag kan de Universiteit de komende jaren zoeken naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.
‘Op dit moment is de anorganische elektronica nog altijd veel efficiënter. Zonnepanelen van silicium wekken nog altijd meer energie op dan zonnepanelen uit organisch materiaal. Vandaar dat de organische zonnecel nog niet op de markt is en er nog tijd nodig om meer kennis te vergaren.