Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Nieuw record: 25 procent van Nederlandse stroom opgewekt met zonnepanelen

Het aandeel zonne-energie steeg in augustus naar een nieuwe recordhoogte. Ruim een kwart van het in Nederland verbruikte stroom (25,5 procent) werd afgelopen maand opgewekt door zonnepanelen. De productie van duurzame energie lag in augustus 11 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, wat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Waardoor werd de stijging veroorzaakt?

Er zijn meerdere redenen waarom Nederland in augustus een recordhoeveelheid zonne-energie produceerde. Ten eerste liggen er fors meer zonnepanelen. Met een verwachte installatie van 228 gigawatt aan zonne-installaties staat de toegevoegde capaciteit in 2022 gelijk aan de totale capaciteit die er in 2015 was.

Ten tweede was augustus een zeer zonnige maand. Zo registreerde het KNMI 40% meer zonuren dan het gemiddelde. Als derde speelt mee dat de stroomvraag lager was, onder andere door zuinig gebruik in verband met hoge prijzen.

Al met al groeide het aandeel duurzame stroom naar 48 procent, tegen 42 procent in augustus vorig jaar. Het Klimaatakkoord streeft in 2030 naar 70 procent duurzaam opgewekte stroom. Onderstaande tabel toont het aandeel in de stroomproductie voor de maand augustus.

Elektriciteit

Augustus 2022

Conventioneel

51,9 procent

Zonnepanelen

25,5 procent

Biomassa

12,3 procent

Wind-op-land

5,6 procent

Wind-op-zee

4,6 procent

Waterkracht

0,1 procent

Ook uw eigen energie opwekken?

De investering in zonnepanelen is altijd interessant geweest, maar verdient zich momenteel sneller terug dan ooit. Overweegt u te investeren in zonne-energie? Doe dan onze dakscan en bekijk direct uw mogelijkheden!

Scroll naar boven