Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Oproep kwaliteitsorganisatie InstallQ: kies voor erkende installateur van zonnepanelen

InstallQ is de meest toonaangevende kwaliteitsorganisatie binnen de installatiesector. Haar doel is om de veiligheid van installaties waar Nederland (dagelijks) gebruik van maakt te bewaken.

De stormloop op zonnepanelen zorgt er volgens InstallQ voor dat onbekwame monteurs en beunhazen in dit gat in de markt springen. De organisatie roept consumenten op te kiezen voor een erkende installateur.

Solar cowboys

De organisatie benadrukt dat één verkeerde schakeling of ondeskundige bevestiging van zonnepanelen kan leiden tot een storing of een lagere energieopbrengst, maar ook tot brand of vallende zonnepanelen. Bij de montage en het elektrotechnisch aansluiten van zonnepanelen is bouwkundige en elektrotechnische kennis en kunde essentieel.

Door de explosieve vraag naar zonnepanelen blijkt dat ondeskundige monteurs en zelfs malafide bedrijven zich toeleggen op het installeren van zonnepanelen. InstallQ wijst opdrachtgevers op het bestaan van een kwaliteitsregeling en de erkenning Zonnestroom, waaraan vakbekwame installateurs te herkennen zijn.

Hoe groot is het probleem?

Hoe groot schatten jullie het probleem in? Solar Magazine vroeg het Wil van Ophem, directeur Technische Zaken InstallQ. ‘Er springt een groeiend aantal ondeskundige monteurs en zelfs malafide bedrijven in op de groeiende vraag naar zonnepanelen. Dat blijkt onder andere uit de fouten die bij inspecties worden geconstateerd en het is zorgelijk. Niemand wil zonnestroominstallaties die niet optimaal werken, of erger, dat er brand ontstaat, zonnepanelen van het dak afwaaien bij een storm of dat er persoonlijke ongelukken gebeuren omdat niet volgens de arbo-regels wordt gewerkt. Er komen hier doorlopend telefoontjes van particulieren binnen, bijvoorbeeld met de vraag waar ze een betrouwbare installateur kunnen vinden, maar dat aantal is natuurlijk klein in verhouding tot alle huishoudens die zonnepanelen aanschaffen. Vandaar onze brede oproep.’

349 door InstallQ erkende installateurs

Het aantal installateurs met de erkenning Zonnestroom bedraagt momenteel 349. Om in aanmerking te komen voor deze erkenning moeten installateurs aantonen dat ze beschikken over kennis en kunde voor het monteren van de zonnepanelen en het maken van de aansluiting in de meterkast. Voor grotere installaties geldt dat de vakman, met het oog op de kwaliteit, ook over een erkenning voor elektrotechnisch installatiewerk beschikt. Daarnaast is InstallQ van mening dat ook verzekeraars hun steentje kunnen bijdragen. InstallQ vraagt verzekeraars al langer om het werken met een erkende installateur in hun polisvoorwaarden op te nemen.

Wilt u ook zonnepanelen door een erkende installateur?

De investering in zonnepanelen is altijd interessant geweest, maar verdient zich momenteel sneller terug dan ooit. Overweegt u te investeren in zonne-energie en wilt u verzekerd zijn van vakwerk? Doe dan onze dakscan en bekijk direct uw mogelijkheden!

Scroll naar boven