Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen nou écht?

Een zonnepaneel moet geproduceerd, getransporteerd en geïnstalleerd worden. Een begrijpelijke vraag is dan ook: stoot de realisatie van een zonne-installatie meer CO² uit dan het oplevert? In deze blog besteden we aandacht aan de vraag in hoeverre zonnepanelen nou écht duurzaam zijn.

Misvatting

De productie van zonnepanelen kost energie en veroorzaakt CO² uitstoot. Hoewel technologische ontwikkelingen de uitstoot bij productie over de jaren drastisch heeft verminderd, zijn zonnepanelen niet volledig CO² vrij. Dat zonnepanelen meer CO² kosten dan ze opleveren is echter een grove misvatting.

Terugverdientijd CO²

Diverse recente onderzoeken naar de levenscyclus van zonnepanelen wijzen uit dat de terugverdientijd op het gebied van CO² productie circa twee jaar bedraagt. Dit is een enorme vooruitgang in vergelijking met de eerste generatie zonnepanelen, welke een geschatte terugverdientijd van 15 tot 20 jaar hadden.

Het verschil zit hem met name in de gebruikte materialen. Waar voorheen zware chemicaliën werden gebruikt, wordt nu gebruik gemaakt van organische en herbruikbare materialen. Door deze ontwikkelingen is zowel het rendement als de duurzaamheid van zonnepanelen sterk toegenomen.

Aangezien kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen een verwachte levensduur van 30 jaar hebben, wekken zonne-installaties naar schatting gemiddeld vijftien keer zoveel energie op dan het kost om ze te realiseren.

Verschil tussen merken en typen zonnepanelen

Hoewel de conclusie is dat een zonne-installatie écht een duurzame energiebron is, is de CO² per opgeleverde kWh afhankelijk van het merk en type zonnepaneel. Zo degraderen glas-folie zonnepanelen sneller dan glas-glas panelen, met een verwachte levensduur van maximaal 25 jaar. Door de snellere degradatie wekken de panelen bovendien minder energie op.

Ook speelt de herkomst van het paneel een rol, aangezien productie buiten Europa uiteraard meer CO² uitstoot met zich meebrengt door transport. De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT, geproduceerd in Duitsland, zijn beoordeeld als de kristallijne zonnepanelen met de minste CO2 per opgeleverde kWh.

Wilt u meer weten welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor uw dak? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Scroll naar boven