Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Het testen van zonnepanelen

Als u op zoek bent naar het beste zonnepaneel dan verdwaalt u in de hoeveelheid testen, waarvan de meeste ook niks aan waarde hebben. Veel zonnepanelen worden getest door het keuringsinstituut TÜV, in Duitsland. TÜV is te vergelijken met TNO uit Nederland. TNO doet geen keuringen meer, want dit hebben ze overgedragen aan TÜV. Duitsland heeft als voorloper op de zonne-energie eigenlijk wereldwijd de norm gesteld.

Een TÜV certificaat is niet verplicht, maar fabrikanten zullen niet snel iets verkopen als ze dit certificaat niet hebben. Bij de TÜV test wordt hoofdzakelijk naar de levensduur gekeken, maar ook naar de veiligheid want dat is wel belangrijk. Bij de TÜV test moeten fabrikanten zelf het certificaat aanvragen. Zij moeten hier alleen 8 zonnepanelen voor opsturen naar TÜV.

Er bestaat ook de Photon test. Deze is ook Duits en een internationaal bekend vakblad. Ze testen producten als zonnepanelen, omvormers en montagesystemen. Deze testen vinden net over de Nederlandse grens plaats, op een open veld in Aken. Dus de opbrengsten zijn zeer realistisch voor o.a. Nederland. Sinds 2005 worden op het veld al ruim 170 soorten getest.

PV-magazine doet een uitgebreide kwaliteitstest, de PV+ test. Een belangrijk verschil ten opzichte van de TÜV keuring is dat ze de zonnepanelen anoniem aankopen. De fabrikant heeft dus geen invloed op de selectie. Wel moeten ook hier de fabrikanten zelf de test aanvragen en goedkeuring geven voor publicatie.

Toch is er (nog) geen goede zonnepanelen test want de TÜV test zegt niet zoveel omdat fabrikanten de beste modules kunnen uitzoeken en opsturen. Verder zegt de TÜV test niks over de opbrengst van de zonnepanelen. Photon test alleen op opbrengsten. Bij de PV+ test geven fabrikanten geen toestemming voor het vrijgeven van de resultaten.

U wordt dus niet veel wijzer als u gaat kijken naar de uitslagen van verschillende testen. We kunnen wel zeggen dat de praktijktesten het meest veelzeggend zijn, maar deze kosten meestal tijd en de markt verandert snel en er zijn heel veel soorten zonnepanelen.

Scroll naar boven