Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Inspectie waarschuwt: zonnepanelen zijn eenvoudig te hacken via de omvormer

Zonnepanelen zijn, via hun omvormers, eenvoudig te hacken, zo waarschuwt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Deze omvormers zijn cruciaal om zonne-energie te converteren naar bruikbare elektriciteit. Echter, blijken apparaten verbonden met het internet vaak kwetsbaar voor misbruik door hackers. Zo ook uw omvormers.

Volgens de toezichthouder zijn omvormers vaak onvoldoende beveiligd. Een hacker kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat ze niet meer werken, waardoor zonnepanelen nutteloos worden. Daarnaast zag de RDI dat het voor hackers mogelijk was om instellingen van het apparaat aan te passen. In het ergste geval kan dat leiden tot het stopzetten van het opwekken van stroom. Als manipulatie op grote schaal gebeurt, kan dat zelfs leiden tot schade aan het stroomnet, waarschuwt de toezichthouder. Het aanpassen van uw instellingen kan de vraag en het aanbod op het elektriciteitsnet negatief beïnvloeden. Met alle gevolgen van dien. Als dit bij veel omvormers tegelijk gebeurt, kan een black-out ontstaan: een gebied komt dan zonder stroom te zitten.

Daarnaast is toegang tot uw privé netwerk via uw omvormer een uitgelezen kans voor hackers om bij uw vertrouwelijke gegevens te komen, zoals uw bankgegevens.

Advies: verander het wachtwoord

De RDI adviseert om omvormers zelf na te lopen op digitale veiligheid. “Een deel heb je zelf in de hand”, zegt Kleibergen van de RDI. “Ga naar de website of app om een sterk wachtwoord in te stellen en beschikbare updates te installeren. Kijk ook kritisch naar de gegevens die je prijsgeeft: is het echt nodig dat jouw adres afstaat? Want ook daarmee kan het misgaan.”

Uw veiligheid waarborgen

Bij Solention begrijpen we dat de veiligheid en betrouwbaarheid van uw zonne-energiesysteem cruciaal zijn. Als gerenommeerde installateur van zonnepanelen zijn wij ons bewust van de potentiële beveiligingsrisico’s die omvormers kunnen opleveren, zoals onlangs door de RDI is benadrukt. Daarom hebben we een reeks maatregelen of adviezen die u kunnen helpen.

  1. Robuuste beveiligingsprotocollen: Solention installeert alleen omvormers die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en voorzien zijn van robuuste beveiligingsprotocollen en CE-gecertificeerd zijn. Hiermee minimaliseren we de kans dat hackers toegang krijgen tot uw zonne-energiesysteem.
  2. Regelmatige updates en onderhoud: Zorg ervoor dat de software van uw omvormer altijd up-to-date is en voer regelmatig veiligheidscontroles uit. Hierdoor kunt u eventuele beveiligingsproblemen vroegtijdig opsporen en verhelpen.
  3. Wachtwoorden: Gebruik een sterk wachtwoord. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens in uw wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld een (onlogisch) zinnetje als wachtwoord.
  4. Beheren zonne-energie systemen: Indien nodig kunt u altijd terugvallen op onze kennis en ervaring en rekenen op ondersteuning bij het beheren van hun zonne-energiesystemen. Dit omvat advies over hoe een sterk wachtwoord in te stellen en welke informatie veilig gedeeld kan worden.
  5. Software: Installeer updates wanneer ze beschikbaar zijn. Uw software wordt door de fabrikant continue verder ontwikkeld. Deze updates bevatten maatregelen om problemen met uw omvormers te voorkomen maar ook de nieuwste veiligheidsprotocollen.
  6. Voortdurende communicatie: We houden onze klanten op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. We zorgen ervoor dat u altijd op de hoogte bent van de maatregelen die u kunt nemen om de veiligheid van uw systeem te waarborgen.
Scroll naar boven