Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Europa’s grote ambities en uitdagingen voor zonne-energie, liefst met zonnepanelen 'made in Europe'

Europa heeft grote ambities op het gebied van zonne-energie. Op 18 mei werd een veelomvattend plan gepresenteerd om onafhankelijk te worden van Russische energie. Zo doelt Brussel op een verdubbeling van het aantal zonnepanelen in 2025, om dat aantal nogmaals bijna te verdubbelen in 2030.

Snelle, grote stappen

Zonne-energie wordt door de Europese Commissie gezien als een energiebron waar snel, grote stappen mee te zetten zijn. Zo wordt er geschat dat zonnepanelen op daken 25 procent van de Europese elektriciteitsbehoefte op zou kunnen wekken. Een van de onderdelen van het plan is om de installatie van zonnepanelen te verplichten voor nieuwbouwwoningen.

Uitdagingen

Bij grote ambities horen grote uitdagingen. Zo dreigen delen van het elektriciteitsnet overbelast te raken bij een grote toename van het aantal zonnestroominstallaties. Daarnaast zijn zonnepanelen en bijbehorende materialen momenteel slecht leverbaar en zijn arbeidskrachten om de panelen te installeren schaars. De realisatie van zonnestroominstallaties wordt hierdoor beperkt, wat zorgt voor lange wachttijden voor iedereen die wil investeren in zonne-energie.

Made in Europe

Wereldwijd zijn er 1500 fabrikanten van zonnepanelen, waarvan 1400 in Azië. Hierdoor is een afhankelijkheid ontstaan, welke op dit moment verschillende problemen oplevert. Zo is er geen goede controle op de keten, wat dwangarbeid mogelijk maakt. Ook hebben Aziatische panelen een hogere CO2-voetafdruk, doordat de fabrikanten meer en vuiler opgewekte energie gebruiken om ze te produceren. Tot slot worden de panelen wereldwijd getransporteerd, wat ook vervuiling met zich meebrengt.

Vanwege de uitdagingen, de genoemde nadelen en een toenemende vraag naar hoogwaardige, duurzaam geproduceerde panelen is er in Europa veel interesse om meer fabrieken te bouwen. Solention biedt al jaren hoofdzakelijk Europees geproduceerde zonnepanelen van SOLARWATT aan. Bekijk hier bijvoorbeeld ons gouden pakket, bestaande uit hoogwaardige SOLARWATT zonnepanelen en Enphase micro-omvormers. Meer weten over uw mogelijkheden? Doe uw gratis dakscan of neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Scroll naar boven