Dubbel telsysteem of slimme meter?

Slimme meter of dubbel telsysteem?

19 augustus 2020

De overheid en netbeheerders willen graag dat iedereen een slimme meter krijgt. Het kost u ook niets als de netbeheerder een slimme meter installeert. Het maandelijkse huurbedrag voor uw meter verandert niet en het kleine beetje stroom wat de slimme meter verbruikt is voor rekening van de netbeheerder.

Omdat er veel discussie is geweest over de privacy is er nu verplicht dat u een meter met een dubbel telsysteem moet hebben, dus niet per se een slimme meter. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een meter met dubbel telwerk in huis te hebben. Een meter met een dubbel telsysteem is nodig om van de salderingsregeling af te kunnen stappen. De levering en teruglevering van stroom moet afzonderlijk gemeten kunnen worden. Een slimme meter kan naast het dubbele telwerk ook extra inzicht geven in uw energieverbruik en automatisch de meterstanden doorsturen naar de netbeheerder.

Er is veel ophef geweest over de privacy omtrent de slimme meter. Als de meter op afstand uitleesbaar is, gaan uw gebruiksgegevens immers ‘naar buiten’. De dataverbinding met de slimme meter zelf is, door de sectie Digital Security van de Radboud Universiteit, stevig onderworpen aan hackgevoeligheids-testen. Uit de testen kwam naar voren dat die verbinding goed beveiligd is.

Terug naar nieuws