Drukte op het stroomnet en uitgeschakelde zonnepanelen: wat is de oplossing?

“Veel meer klachten over drukte op stroomnet en uitgeschakelde zonnepanelen”, kopten diverse media zoals de NOS en BNNVARA afgelopen week. Een probleem welke wij geruime tijd geleden constateerden, terug te lezen in de blog “veelvoorkomende storing: lagere opbrengst zonnepanelen door te hoge wisselspanning”.
De krapte op het stroomnet wordt onder andere veroorzaakt door de sterke groei van het aantal zonnepanelen. Het aantal klachten doorgegeven aan de netbeheerders is inmiddels opgelopen tot 3200 dit jaar.
Hoe wordt deze storing veroorzaakt? Drukte op het net leidt tot fluctuatie van de wisselspanning. Dit is te verklaren doordat zonnepanelen op bepaalde momenten veel stroom produceren, terwijl er weinig wordt verbruikt, waardoor de netspanning oploopt. Te denken aan een zonnige middag waarop het energieverbruik minimaal is. Als de productie in de avond afneemt en het verbruik toeneemt, kan dit leiden tot verandering van de spanning op het net.
Een te hoge wisselspanning veroorzaakt een storing in de omvormer, waardoor deze niet optimaal kan presteren. Omvormers willen namelijk hun energie kwijt aan het net, waarvoor een hoger voltage dan de netspanning nodig is. Wanneer de spanning op het net te hoog is, kan de omvormer niet over dit voltage heen, en dus zijn energie niet kwijt aan het net. De omvormer moet dan om veiligheidsredenen tijdelijk zijn productie uitschakelen.
Wat is de oplossing?
De netbeheerder is verantwoordelijk voor het op peil houden van het voltage op het net. Zij moeten deze op 230 V houden met een foutmarge van + en – 10%. Het voltage waarbij een omvormer stopt met produceren ligt precies op de grens (+- 253 V).
Kaart het probleem dus aan bij uw netbeheerder. Het helpt als u dit samen met buurtgenoten doet. De netbeheerder zal vervolgens een onderzoek instellen en erachter komen dat het voltage in uw wijk teruggeschroefd moet worden. Bellen met uw netbeheerder is de eenvoudigste oplossing, u wordt dan vaak het beste geholpen!