Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

De overspannen markt van zonnepanelen: wat te doen aan extreem lange levertijden?

De overspannen markt van zonnepanelen: Wat te doen aan extreem lange levertijden?

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland als een manier om de energierekening te verlagen en om een positieve impact op het milieu te hebben. Met de toenemende vraag naar zonnepanelen lopen de levertijden fors op. In dit artikel zullen we de huidige levertijden van zonnepanelen bespreken en enkele oorzaken van deze levertijden onderzoeken.

Waarom lange levertijden?

Allereerst is het belangrijk op te merken dat de levertijden van zonnepanelen afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de enorme vraag, voorraad bij de fabrikant, de beschikbaarheid van grondstoffen en materialen en arbeidskrachten. Over het algemeen variëren de levertijden gemiddeld tussen vier en zes maanden, afhankelijk van de complexiteit van het project.

Wereldwijde vraag

Een belangrijke oorzaak van de huidige levertijden is de wereldwijde vraag naar zonnepanelen. Veel landen hebben ambitieuze doelen gesteld voor de overgang naar hernieuwbare energie, en zonnepanelen zijn een belangrijk onderdeel van deze plannen. De vraag naar zonnepanelen is dus gestegen en fabrikanten hebben moeite om aan deze vraag te voldoen. Dit kan leiden tot langere levertijden en hogere prijzen.

De energieprijzen

Ook de prijzen van gas en elektra hebben invloed op de vraag naar zonnepanelen. Wanneer de prijzen van gas en elektra stijgen, worden mensen zich meer bewust van hun energiekosten en zullen ze overwegen over te stappen op zonne-energie. Hierdoor kan de vraag naar zonnepanelen toenemen en zal de levertijd oplopen.

Overheid

Daarnaast beïnvloed de overheid de vraag naar zonnepanelen met stimuleringsregelingen, zoals subsidies en belastingvoordelen. Als de overheid besluit om deze stimuleringsregelingen te wijzigen, zal dit de vraag naar zonnepanelen beïnvloeden. De salderingsregeling is hier een goed voorbeeld van.

Energiebronnen

Een andere factor die de levertijd van zonnepanelen kan beïnvloeden is de concurrentie tussen verschillende energiebronnen. Wanneer de prijzen van fossiele brandstoffen zoals gas en olie hoog zijn, kan het voor sommige mensen extra aantrekkelijk zijn om te investeren in zonne-energie, waardoor de vraag naar zonnepanelen stijgt en de levertijden oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een stijging in de verkoop van elektrische auto’s door hoge brandstofprijzen.

Verstoring van de toeleveringsketen

Een andere oorzaak van de huidige levertijden is de verstoring van de toeleveringsketen als gevolg van de COVID-19-pandemie. Veel fabrikanten en leveranciers hebben te maken gehad met vertragingen in de productie en de levering van materialen als gevolg van lockdowns, reisbeperkingen en andere beperkingen. Deze verstoringen hebben geleid tot een vermindering van de beschikbaarheid van materialen en arbeidskrachten, wat heeft bijgedragen aan langere levertijden.

Handelsspanningen

Tot slot hebben ook de recente handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China een impact gehad op de beschikbaarheid van zonnepanelen. Veel zonnepaneelfabrikanten zijn gevestigd in China en hebben te maken gehad met tarieven en beperkingen op de export van hun producten naar de Verenigde Staten. Dit heeft geleid tot hogere prijzen en verminderde beschikbaarheid van zonnepanelen op de Amerikaanse markt.

Conclusie

In het algemeen is het belangrijk om rekening te houden met de huidige levertijden bij het plannen van de installatie van zonnepanelen. Als u van plan bent om zonnepanelen te kopen, is het verstandig om ruim van tevoren te bestellen en contact op te nemen met de installateur om de actuele levertijd te achterhalen. Door vroegtijdig te bestellen, kunt u vertragingen voorkomen en ervoor zorgen dat uw project op tijd wordt afgerond.

In conclusie: de huidige levertijden van zonnepanelen variëren gemiddeld tussen vier en zes maanden. Afhankelijk van verschillende factoren.

Scroll naar boven