Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

Wat houdt KOR in voor u?

Sinds 2020 heet deze regeling de KOR, er zijn ook wat regels aangepast maar deze gaan niet voor iedereen op.
Elke particulier die stroom aan het net levert, wordt door de belastingdienst beschouwt als kleine ondernemer. Als kleine ondernemer kunt u de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugkrijgen.

U moet een aantal administratieve handelingen doen voor deze regeling. Er zijn gelukkig belastingadviseurs en bedrijven die gespecialiseerd zijn in de btw-teruggaaf bij zonnepanelen en u kunt de teruggaaf dus ook door deze personen laten doen. Dit kost u ongeveer €100,- en een hoop minder administratief werk. Bij Solention gaan wij er van uit dat u de teruggaaf uitbesteed en laten wij u in de offerte zien hoeveel het u kost. Onze accountants doen dan voor u de btw-teruggaaf. Wilt u zelf de aangifte doen, wat ook mogelijk is, dan kunt u bijvoorbeeld op de site van Milieu Centraal een overzichtelijk stappenplan vinden.

De btw-aangifte moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar, waarin u de panelen kocht, gedaan worden. Dus koopt u zonnepanelen in 2020 dan moet de aangifte gedaan zijn voor 1 juli 2021. Zorg ook dat de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan.

Zolang de totale btw op de factuur niet meer dan €2500 is dan hoeft u bij de nieuwe KOR geen btw (de zogenaamde forfait) terug te betalen. U bent hier dan van vrijgesteld. Bij particulieren zal deze grens niet snel gehaald worden met zonnepanelen. Zzp’ers moeten wel opletten, omdat andere activiteiten met btw-plicht ook meetellen. Zit u boven deze grens dan zal een deel van de btw op de factuur van de zonnepanelen terugbetaald moeten worden, omdat de zonnepanelen na het jaar van aanschaf vrijgesteld worden gebruikt. Het deel wat terugbetaald moet worden bedraagt 20% per jaar, met de aanvang na het jaar van aanschaf en dat 4 jaar.

Conclusie is dat als u investering niet hoger is dan €11,900 ex btw (€11,900/0,21%=€2500) u het btw-bedrag gewoon volledig terugkrijgt. Kost u installatie meer dan €11,900 dan moet u gedurende 4 jaar het forfait bedrag blijven betalen.

De Centrale BTW teruggave is een goed gespecialiseerd bedrijf waar u op de site ook veel en duidelijke informatie kunt vinden. https://www.btw-zonnepanelen.nl/nieuwe-kor/

Scroll naar boven