Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

De opbrengst van uw zonnepanelen beperkt door een te ‘kleine’ omvormer?

Het is een veelvoorkomende situatie op zonnige dagen. Het totale vermogen van een zonnepanelenveld is hoger dan het vermogen van de omvormer, waardoor de opbrengst ‘beperkt’ wordt. Dit komt omdat de omvormer niet meer kan leveren dan zijn maximale uitgangsvermogen.

Een praktijkvoorbeeld:

De omvormer van een zonnestroominstallatie heeft een maximaal vermogen van 3680W en de zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 5200W. Dit betekent dat het vermogen van de panelen ruimschoots hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.

De volgende logische gedachten is dat de opbrengsten van de installatie significant beperkt worden door een te laag vermogen van de omvormer. Echter mag de omvormer volgens de fabrikant aangesloten worden op een zonnepanelenveld van maximaal 5500W.

Overdimensioneren

In dit voorbeeld is er bewust voor gekozen om meer zonnepaneelvermogen aan te sluiten op de omvormer dan hij kan verwerken. Dit wordt ook wel ‘overdimensioneren’ genoemd.

Overdimensioneren houdt in dat de omvormer op het toppunt van energieopbrengst van de zonnepanelen begint af te toppen op het maximale niveau van de omvormer. Dit komt omdat de omvormer minder vermogen kan verwerken dan het maximale opwekkingsvermogen van de zonnepanelen. Hierdoor start de omvormer eerder op, op minder zonnige dagen, maar topt hij af op hele zonnige dagen.

Overdimensionering heeft diverse voordelen

Kostenverlagend
Het verlaagt de kostprijs van de investering. Er kan gewerkt worden met een goedkopere (kleinere) omvormer.

Eenvoudige installatie
Het inpassen van de zonnestroominstallatie in de meterkast is in veel gevallen eenvoudiger. Een kleinere omvormer heeft een minder zware zekering nodig.

De omvormer start eerder op
De opbrengst op minder mooie (bewolkte) dagen verbetert, in ruil voor het aftoppen van de opbrengst op hele mooie zonnige dagen. Bij minder mooi weer, zal een kleinere omvormer minder vermogen nodig hebben om “op te starten”. Kiest u voor een zwaardere omvormer, dan zal deze meer vermogen nodig hebben om op te starten, wat als gevolg heeft dat u op minder mooie dagen minder energie opwekt.

Gevolgen voor uw jaaropbrengst

Fabrikanten van omvormers bieden rekentools voor het ontwerpen van zonnestroominstallaties. De programma’s adviseren ook de bovengenoemde werkwijze. Het toepassen van een zwaardere omvormer, leidt in de meeste gevallen niet tot een hogere geprognotiseerde jaaropbrengst.

Wij gaan bij onze berekeningen dan ook van de genoemde richtlijnen uit, om te verzekeren dat u zoveel mogelijk zonnestroom opwekt voor een zo interessant mogelijke investering. Inzicht krijgen in de potentie van uw dak? Doe de dakscan!

Scroll naar boven