De impact van microcracks

7 mei 2021

De impact van microcracks op de prestaties van uw zonnepanelen

Bij de zoektocht naar de juiste zonnepanelen wordt veelal gekeken naar het vermogen, ofwel het aantal wattpiek, van het paneel. Begrijpelijk, want u wil natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie opwekken. Echter heeft de weerstand tegen omgevingsfactoren van uw paneel een grote impact op haar prestaties over de jaren, wat vaak niet overwogen wordt. In deze blog vertellen we u over de impact van microcracks op de prestaties van uw zonnepanelen.

Wat zijn microcracks en hoe ontstaan ze?

Microcracks zijn haarfijne barstjes in een zonnepaneel die niet met het blote oog te zien zijn. Deze barstjes kunnen ontstaan tijdens transport of installatie, maar ook door extreme weersomstandigheden zoals een hagelstorm.

Wat zijn de gevolgen van microcracks?

Naarmate de scheurtjes groter worden, degradeert de levensduur en verslechteren de prestaties van uw paneel. Deze ontwikkeling duurt meestal jaren, waardoor u de schade veelal niet direct merkt en geen aanspraak kunt maken op uw garantie. Daarbij geldt de algemene garantie in veel gevallen niet voor schade door microcracks.

Hoe voorkomt u microcracks?

Microcracks komen met name voor bij glas-folie zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde voorzien van een glazen plaat, die de zonnepanelen veel beter beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals warmte en vocht. Onderstaand ziet u de verschillen in de constructie van de panelen.

Een groot voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat de zonnecellen hierdoor 50% langzamer degraderen dan glas-folie panelen. Naarmate zonnecellen verouderen, nemen ze jaarlijks iets af in vermogen. Dit gebeurt dus veel sneller bij glas-folie zonnepanelen, dan bij glas-glas zonnepanelen.

SOLARWATT glas-glas zonnepanelen

Solention is gecertificeerd premium partner van SOLARWATT. SOLARWATT is een Duits bedrijf, voor 90% in handen van automerk BMW en leidend op de Europese zonnepanelenmarkt. De nieuwe generatie zonnepanelen van SOLARWATT hebben een opbrengst die gegarandeerd 25% boven de industrienorm liggen.

5 voordelen van Solarwatt glas-glas zonnepanelen:

  • 30 jaar garantie op uw zonnepanelen;
  • Tot 10 jaar all-risk verzekering;
  • 30 jaar lineaire vermogensgarantie;
  • 100% bescherming tegen prestatievermindering (PID SAFE).
  • Als beste getest door o.a. Stiftung Warentest en EU-project CLEAR 

Terug naar nieuws