Consumentenbond: een derde consumenten overweegt zonneboiler

Heeft u al een zonneboiler?

6 april 2016

De Consumentenbond stelt dat een derde van de mensen die nog geen zonneboiler hebben, overwegen er één aan te schaffen.

De Consumentenbond heeft voor haar onderzoek 10.000 consumenten gevraagd hoe ze denken over zonneboilers. Een kleine 5 procent heeft er al een: driekwart van die groep blijkt daar (zeer) tevreden over. Eenderde van degenen die nog geen zonneboiler heben, overweegt er dus een te nemen.

Met het cijfer 8 heeft de Remeha RemaSOL 150SE-1S de hoogste score behaald in de zonneboilertest van de Consumentenbond. De test maakte onderdeel uit van een grootschalige Europese test, zoals de Consumentenbond meerdere huishoudelijke apparatuur periodiek aan tests onderwerpt. Er zijn 6 systemen getest die allen een dikke voldoende scoren. Het gaat om de Remeha RemaSOL 150SE-1S (cijfer 8) Hrs200l/5,0 van HR Solar (cijfer 7,9), Nefit’s SolarLine 120 (cijfer 7,6), de Compact E 300 van Sonnenkraft (cijfer 7,6), de Aerostep Plus 250 van Vaillant (cijfer 7,5) en de Vitosol 200-F van Viessmann (cijfer 7,0).

De zonneboilers werden in een laboratorium onderzocht op verschillende aspecten. Voor de betrouwbaarheid testten de onderzoekers of de zonneboiler bestand is tegen een ‘zondvloed’ van regen, een stalen kogel die een grote hagelsteen simuleert, een druk- en trektest om te zien of de collector tegen een dikke laag sneeuw bestand is, en de weerbaarheid tegen harde wind.

Omdat in elk land andere fabrikanten en modellen gangbaar zijn, beperkte de Consumentenbond zich in Nederland tot het testen van 6 systemen die hier verkrijgbaar zijn. Installateurs die zonneboilersystemen verkopen kunnen dat sinds 1 januari 2016 doen met hulp van een flink subsidiebedrag uit de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). In de afgelopen maand is het aantal aanvragen bij de ISDE-regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) verdubbeld

 

Terug naar nieuws