Collectief zonnepanelen inkopen: hoe voordelig is het echt?

Collectieve inkoop

7 juli 2021

Krijgt u een aanbod om collectief zonnepanelen in te kopen en daarmee geld en moeite te besparen? Dat klinkt interessant! Maar in hoeverre bent u eigenlijk degene die profiteert van deze groepskortingen en wat krijgt u er precies voor terug? In deze blog zoomen we in op een aantal zaken die u moet overwegen bij een collectief aanbod.

Een scherpe deal?

De belangrijkste beweegreden om gebruik te maken van collectieve inkoop van zonnepanelen is het prijsvoordeel dat u kunt behalen. Echter bestaat een goed aanbod voor een zonnestroominstallatie uit veel meer dan een prijs.

Denk aan de enorme variatie aan zonnepanelen en omvormers, maar uiteraard ook aan de installateur, garanties, service na installatie en de mate waarin het totaalplaatje aansluit op uw persoonlijke situatie.

Collectief inkopen versus maatwerk

Kiest u voor maatwerk, dan gaat een vakkundige installateur met u rond de tafel om gezamenlijk tot de meest geschikte samenstelling van producten voor uw installatie te komen. Daar worden allerlei zaken in meegenomen die voor u als klant belangrijk zijn.

Uiteraard wordt er gekeken naar hoe uw dak optimaal benut kan worden, maar ook moet er gekeken worden naar de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin uw systeem uit te breiden is of niet. Daarnaast wilt u waarschijnlijk ook goede product- en vermogensgaranties.

Maar denk ook aan andere aspecten die voor u net zo belangrijk kunnen zijn. Hoe ziet het legplan eruit? Hoe wordt de installatie aangesloten en hoe loopt het kabeltracé? Is uw groepenkast wel geschikt voor het aanleggen van een zonnestroominstallatie? Allemaal vragen die in een goed adviesgesprek aan bod komen, zodat u weloverwogen en goed geïnformeerd tot een besluit kunt komen.

Bij een collectief aanbod is geen sprake van maatwerk gebaseerd op uw situatie en wensen. Overweeg daarom of het aanbod volledig aansluit bij uw huidige maar vooral ook toekomstige behoeften.

Levertijden en installatie

Als u gebruik maakt van een collectief aanbod bent u afhankelijk van de levertijden van leveranciers van producten en de drukte bij de installateur. Naast dat u geen invloed heeft op welke partijen hiervoor worden gekozen, moet u wachten tot er een plekje vrij komt in de planning.

In de praktijk is het niet ongebruikelijk dat dit proces meerdere maanden duurt. Houd hier rekening mee als u een bepaald moment in gedachten heeft voor de oplevering van uw systeem.

Service en garantie

Bij wie moet u terecht als uw systeem een storing heeft of als er een defect plaatsvindt? Bij de veiling aanbieder, de installateur of de leverancier? Hoe lang gelden de product-, vermogens- en installatiegaranties en waarvoor?

De service na installatie van een systeem is bij collectieve aanbieding vaak een behoorlijk grijs gebied. Om “kastje naar de muur” verhalen en onverwachte servicekosten te voorkomen wordt aangeraden goed de kleine lettertjes te lezen.

Liever een toekomstbestendig aanbod van een lokale specialist volledig gebaseerd op uw wensen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs!

Terug naar nieuws