Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Collectief zonnepanelen inkopen: hoe voordelig is het echt?

Krijgt u een aanbod om collectief zonnepanelen in te kopen en daarmee geld en moeite te besparen? Dan móet het wel interessant zijn! Maar in hoeverre bent u eigenlijk degene die profiteert van deze kortingen en wat krijgt u er precies voor terug? In deze blog zoomen we in op een aantal zaken die u moet overwegen bij een collectief aanbod.

Een scherpe deal?

De belangrijkste beweegreden om gebruik te maken van collectieve inkoop is het financieel voordeel dat u kunt behalen. Echter blijkt uit de praktijk dat deze kortingen vaak tegenvallen. Zodra u zich inschrijft voor een traject, moet u afwachten welke leverancier deze veiling wint en krijgt u vervolgens een aanbod. Een aantal aandachtspunten hierbij zijn:

  • U heeft geen direct vergelijkingsmateriaal omdat u maar één aanbod krijgt
  • Aanbieders van veilingen werken niet altijd onafhankelijk
  • Onduidelijkheid over welke kosten wel of niet inbegrepen zijn bij een aanbod (montage, materialen, service, etc)
  • Een inschrijving is vaak niet volledig vrijblijvend
  • Afzien van een traject is vaak niet boetevrij
  • Er is veelal weinig of geen inzicht in het type en/of merk zonnepanelen of omvormer dat zal worden gebruikt

Collectief inkopen versus maatwerk

Kiest u voor maatwerk, dan gaat een vakkundige installateur met u rond de tafel om gezamenlijk tot de meest geschikte samenstelling van producten voor uw installatie te komen. Daar worden allerlei zaken in meegenomen die voor u als klant belangrijk zijn.

Uiteraard wordt er gekeken naar hoe uw dak optimaal benut kan worden, maar ook moet er gekeken worden naar de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin uw systeem uit te breiden is of niet. Daarnaast wilt u waarschijnlijk ook goede product- en vermogensgaranties.

Maar denk daarbij ook aan andere aspecten welke voor u net zo belangrijk kunnen zien, namelijk; hoe ziet het legplan eruit? hoe wordt de installatie aangesloten en hoe loopt het kabeltracé? Is uw groepenkast wel geschikt voor het aanleggen van een zonnestroominstallatie? Allemaal vragen die in een goed adviesgesprek aan bod komen, zodat u weloverwogen en goed geïnformeerd tot een besluit kunt komen. Bij een collectief aanbod is geen sprake van maatwerk gebaseerd op uw situatie en wensen. Overweeg daarom of het aanbod volledig aansluit bij uw huidige maar vooral ook toekomstige behoeften.

Levertijden en installatie

Als u gebruik maakt van een collectief aanbod bent u afhankelijk van de levertijden van leveranciers van producten en de drukte bij de installateur. Naast dat u geen invloed heeft op welke partijen hiervoor worden gekozen, moet u wachten tot er een plekje vrij komt in de planning.

In de praktijk is het niet ongebruikelijk dat dit proces meerdere maanden duurt. Houd hier rekening mee als u een bepaald moment in gedachten heeft voor de oplevering van uw systeem.

Service en garantie

Bij wie moet u terecht als uw systeem een storing heeft of als er een defect plaatsvindt? Bij de veiling aanbieder, de installateur of de leverancier? Hoe lang gelden de product-, vermogens- en installatiegaranties en waarvoor?

De service na installatie van een systeem is bij collectieve aanbieding vaak een behoorlijk grijs gebied. Om “kastje naar de muur” verhalen en onverwachte servicekosten te voorkomen wordt aangeraden goed de kleine lettertjes te lezen.

Liever een toekomstbestendig aanbod van een lokale specialist volledig gebaseerd op uw wensen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs!

Scroll naar boven