Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Veelgestelde vragen

Zonnepanelen

Uw prangende vragen over zonnepanelen beantwoordt door een specialist.

euro, coin, money-145386.jpg

Kosten en opbrengsten

Hoeveel kosten zonnepanelen? En wat leveren ze over de jaren op?

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een belangrijke bron van hernieuwbare energie, waarbij ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer we spreken over zonne-energie, komen vaak de termen ‘opgewekte stroom’ en ’teruggeleverde stroom’ naar voren. Hoewel ze nauw met elkaar verband houden, betekenen ze niet hetzelfde. Het is belangrijk om het onderscheid te begrijpen om het rendement van uw zonne-energiesysteem volledig te kunnen beoordelen.

Opgewekte stroom: De term ‘opgewekte stroom’ verwijst naar de totale hoeveelheid elektriciteit die door de zonnepanelen is geproduceerd. Dit is de hoeveelheid elektriciteit die de panelen genereren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, ongeacht of deze stroom wordt gebruikt, opgeslagen of teruggeleverd aan het net.

Teruggeleverde stroom: ‘Teruggeleverde stroom’ daarentegen verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die door de zonnepanelen is geproduceerd en vervolgens terug aan het elektriciteitsnet is geleverd. Dit gebeurt vaak wanneer de zonnepanelen meer stroom opwekken dan het huishouden of bedrijf op dat moment kan gebruiken. In veel regio’s kan deze overtollige energie aan het elektriciteitsnet worden verkocht, wat kan leiden tot lagere elektriciteitsrekeningen of zelfs tot een netto-inkomen, afhankelijk van de lokale regelgeving en de specificaties van het zonne-energiesysteem.

Het verschil: Het belangrijkste verschil tussen opgewekte en teruggeleverde stroom is dus waar de opgewekte energie naartoe gaat. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt, worden opgeslagen in een accu voor later gebruik, of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde stroom is alleen dat deel van de opgewekte stroom dat naar het elektriciteitsnet gaat.

Conclusie: Het begrijpen van deze termen kan nuttig zijn bij het optimaliseren van het energiegebruik en het rendement van uw zonne-energiesysteem. Door gebruik te maken van slimme meters en monitoring systemen, kan men nauwkeurig bijhouden hoeveel stroom wordt opgewekt en teruggeleverd, waardoor men betere beslissingen kan nemen over energieverbruik en eventuele aanpassingen aan het zonne-energiesysteem.

 

Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is een grote stap in het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Maar na de installatie van uw zonnepanelen is er nog een belangrijke stap die u niet mag vergeten: het aanmelden van uw zonnepanelen bij uw netbeheerder. In Nederland kan dit eenvoudig via www.energieleveren.nl.

Aanmeldproces:

  1. Ga naar www.energieleveren.nl en klik op ‘start aanmelden’.
  2. Vul de gevraagde gegevens in, zoals uw adres, contactinformatie en informatie over uw installatie. Deze informatie omvat de capaciteit van uw installatie (in kilowatt), het type omvormer dat u gebruikt, en de oriëntatie van de panelen (bijvoorbeeld zuid, noord, oost of west).
  3. Na het invullen van alle informatie klikt u op ‘verzenden’. Uw aanmelding wordt dan naar uw netbeheerder gestuurd.

Belang van aanmelden:

Het aanmelden van uw zonnepanelen is belangrijk om meerdere redenen:

  1. Veiligheid: uw netbeheerder moet weten waar en wanneer elektriciteit aan het net wordt teruggeleverd om het elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar te houden.
  2. Salderen: wanneer u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, levert u deze overtollige stroom terug aan het net. Om in aanmerking te komen voor saldering (waarbij u wordt gecompenseerd voor de elektriciteit die u aan het net levert), moet uw installatie geregistreerd zijn.
  3. Efficiënt netbeheer: uw netbeheerder gebruikt de informatie over lokale energieproductie om betere beslissingen te nemen over het beheren en upgraden van het elektriciteitsnet.

Conclusie: na de installatie van uw zonnepanelen is het cruciaal om uw systeem te registreren bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. Deze stap zorgt voor veiligheid, maakt saldering mogelijk en helpt bij het efficiënt beheren van het elektriciteitsnet. Neem bij vragen of problemen tijdens het aanmeldproces contact op met uw netbeheerder of zonnepaneelinstallateur.

Voor Solention is geen dak te moeilijk, echter beoordelen we uiteraard de potentie van uw dak. Doe een vrijblijvende offerteaanvraag en ontdek de mogelijkheden!

Solention biedt diverse soorten zonnepanelen aan. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Een zonnepaneel moet geproduceerd, getransporteerd en geïnstalleerd worden. Een begrijpelijke vraag is dan ook: hoe duurzaam zijn zonnepanelen? Bekijk hier het antwoord.

Ja, zonnepanelen kunnen ook geïnstalleerd worden op daken die niet naar het zuiden gericht zijn. De efficiëntie van de panelen kan wel iets afnemen, afhankelijk van de richting van het dak ten opzichte van de zon.

Onderhoud op uw zonnepanelen hoeft niet vaak te gebeuren, maar het is wel belangrijk. U wilt een zo hoog mogelijk rendement van uw zonnestroominstallatie. Lees hier over onderhoud van zonnepanelen.

Weersomstandigheden zoals extreme hagelbuien kunnen ‘microcracks’ veroorzaken bij glas-folie zonnepanelen. Dit zijn haarfijne scheurtjes in de zonnecellen, welke niet te zien zijn met het blote oog.

Microcracks hebben een zeer nadelig effect op het rendement en de levensduur van een zonnepaneel. Met glas-glas panelen is de kans op microcracks nihil. Dit omdat de zonnecellen bij glas-glas zonnepanelen tussen twee geharde glazen platen zitten.

Solention biedt diverse merken zonnepanelen aan. Bekijk hier onze merken.

De zonnepanelen die wij aanbieden voldoen aan de hoogste eisen die gesteld kunnen worden aan brandveiligheid.

Brand wordt veelal veroorzaakt door foutieve installatie, onder andere door doe-het-zelvers.

Glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof (plastic) aan de achterzijde. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van gehard glas, waardoor de zonnecellen veel beter beschermt worden tegen omgevingsfactoren.

Voordelen van glas-glas zonnepanelen:

  • Betere bescherming tegen weersomstandigheden, verminderde degradatie
  • Langere levensduur en hogere opbrengst
  • Beste garantievoorwaarden

Ja, zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in het bestaande elektriciteitsnetwerk van een woning of bedrijf. Een omvormer is nodig om de gelijkstroom van de panelen om te zetten in wisselstroom die gebruikt kan worden in huishoudelijke apparaten.

Het is mogelijk om met zonnepanelen volledig onafhankelijk te zijn van het netwerk door middel van een off-grid systeem. Dit vereist echter een grotere initiële investering en meer planningen onderhoud. Bovendien is dit niet altijd mogelijk of praktisch, vooral als de energiebehoeften van een huishouden of bedrijf groot zijn.

Zonnepanelen gaan over het algemeen 25 tot 30 jaar mee. Aan het einde van hun levensduur kunnen ze gerecycled worden. De meeste materialen in de panelen kunnen worden hergebruikt, zoals aluminium en glas. Sommige materialen, zoals de siliciumcellen, kunnen worden hergebruikt in andere elektronische apparaten.

Verschillende weersomstandigheden hebben verschillende effecten op de efficiëntie van zonnepanelen. Over het algemeen werken zonnepanelen het best bij heldere zonnige dagen met een koele temperatuur. Bewolkte dagen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen verminderen, maar zelfs op bewolkte dagen wekken zonnepanelen nog steeds energie op.

Ja, u kunt zonnepanelen meenemen als u verhuist naar een andere woning. Het is echter belangrijk om de panelen correct te laten verwijderen en opnieuw te laten installeren door een gekwalificeerde installateur.

Ja, zonnepanelen kunnen op platte daken worden geïnstalleerd. Dit vereist meestal een speciaal montagesysteem om de panelen in de juiste hoek te plaatsen voor maximale efficiëntie.

Veel huishoudens en bedrijven hebben geïnvesteerd in zonnepaneelsystemen om hun eigen energie op te wekken. Dit heeft geleid tot significante vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar wat gebeurt er als de zonnepanelen meer energie produceren dan er wordt verbruikt? Dit fenomeen staat bekend als een energieoverschot en het heeft zowel positieve als negatieve gevolgen.

1. Teruglevering aan het net: Een veelvoorkomende oplossing voor het overschot van energie is om deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In veel landen kunnen huishoudens die meer energie opwekken dan ze verbruiken, deze overschot verkopen aan hun energieleverancier. Hierdoor kunnen ze hun elektriciteitsrekening verminderen of zelfs een vergoeding krijgen.

2. Overbelasting van het net: Hoewel teruglevering aan het net voordelig is voor de producent, kan een overschot aan opgewekte energie soms leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet. Dit gebeurt vooral op zonnige dagen wanneer veel zonnepanelen tegelijkertijd energie produceren. Netbeheerders  investeren continu in infrastructuur en technologieën om deze pieken op te vangen en het net stabiel te houden.

3. Oplossingen voor energieopslag: Een andere benadering om het energieoverschot aan te pakken, is het opslaan van deze energie voor later gebruik. Batterijopslagsystemen stellen huishoudens en bedrijven in staat om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

4. Prijsdaling van elektriciteit: In gebieden met een aanzienlijk overschot van zonne-energie kan dit leiden tot een daling van de elektriciteitsprijzen, wat gunstig kan zijn voor de consument.

Conclusie: Het overschot aan zelf opgewekte energie door zonnepanelen is een teken van het succes van de transitie naar duurzame energie. Hoewel er uitdagingen zijn, biedt dit fenomeen ook kansen voor innovatie, kostenbesparing en de verdere vergroening van ons energienetwerk. Het is van cruciaal belang dat beleidsmakers, netbeheerders en industrieleiders samenwerken om de gevolgen van dit overschot op een duurzame en efficiënte manier aan te pakken.

Kosten en opbrengsten

Bekijk onze all-in pakketten hier. Wilt u liever een persoonlijk aanbod? Onze adviseurs voorzien u graag van een vrijblijvende offerte.

De gemiddelde terugverdientijd van een zonne-installatie is 7 jaar. Onze adviseurs voorzien u graag van een berekening op basis van uw situatie.

Scroll naar boven