Google Reviews: 4,8/5 

  Actief sinds 2012

Gevestigd in Ede
Google Reviews: 4,8/5 

Veelgestelde vragen

Vragen over zonnepanelen

Uw prangende vragen over zonnepanelen beantwoordt door een specialist.

euro, coin, money-145386.jpg

Kosten en opbrengsten

Hoeveel kosten zonnepanelen? En wat leveren ze over de jaren op?

important, exclamation mark, mark-98442.jpg

Storingen en problemen

Heeft u last van een storing? Vaak is dit eenvoudig op te lossen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een belangrijke bron van hernieuwbare energie, waarbij ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer we spreken over zonne-energie, komen vaak de termen ‘opgewekte stroom’ en ’teruggeleverde stroom’ naar voren. Hoewel ze nauw met elkaar verband houden, betekenen ze niet hetzelfde. Het is belangrijk om het onderscheid te begrijpen om het rendement van uw zonne-energiesysteem volledig te kunnen beoordelen.

Opgewekte stroom: De term ‘opgewekte stroom’ verwijst naar de totale hoeveelheid elektriciteit die door de zonnepanelen is geproduceerd. Dit is de hoeveelheid elektriciteit die de panelen genereren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, ongeacht of deze stroom wordt gebruikt, opgeslagen of teruggeleverd aan het net.

Teruggeleverde stroom: ‘Teruggeleverde stroom’ daarentegen verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die door de zonnepanelen is geproduceerd en vervolgens terug aan het elektriciteitsnet is geleverd. Dit gebeurt vaak wanneer de zonnepanelen meer stroom opwekken dan het huishouden of bedrijf op dat moment kan gebruiken. In veel regio’s kan deze overtollige energie aan het elektriciteitsnet worden verkocht, wat kan leiden tot lagere elektriciteitsrekeningen of zelfs tot een netto-inkomen, afhankelijk van de lokale regelgeving en de specificaties van het zonne-energiesysteem.

Het verschil: Het belangrijkste verschil tussen opgewekte en teruggeleverde stroom is dus waar de opgewekte energie naartoe gaat. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt, worden opgeslagen in een accu voor later gebruik, of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde stroom is alleen dat deel van de opgewekte stroom dat naar het elektriciteitsnet gaat.

Conclusie: Het begrijpen van deze termen kan nuttig zijn bij het optimaliseren van het energiegebruik en het rendement van uw zonne-energiesysteem. Door gebruik te maken van slimme meters en monitoring systemen, kan men nauwkeurig bijhouden hoeveel stroom wordt opgewekt en teruggeleverd, waardoor men betere beslissingen kan nemen over energieverbruik en eventuele aanpassingen aan het zonne-energiesysteem.

 

Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is een grote stap in het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Maar na de installatie van uw zonnepanelen is er nog een belangrijke stap die u niet mag vergeten: het aanmelden van uw zonnepanelen bij uw netbeheerder. In Nederland kan dit eenvoudig via www.energieleveren.nl.

Aanmeldproces:

 1. Ga naar www.energieleveren.nl en klik op ‘start aanmelden’.
 2. Vul de gevraagde gegevens in, zoals uw adres, contactinformatie en informatie over uw installatie. Deze informatie omvat de capaciteit van uw installatie (in kilowatt), het type omvormer dat u gebruikt, en de oriëntatie van de panelen (bijvoorbeeld zuid, noord, oost of west).
 3. Na het invullen van alle informatie klikt u op ‘verzenden’. Uw aanmelding wordt dan naar uw netbeheerder gestuurd.

Belang van aanmelden:

Het aanmelden van uw zonnepanelen is belangrijk om meerdere redenen:

 1. Veiligheid: uw netbeheerder moet weten waar en wanneer elektriciteit aan het net wordt teruggeleverd om het elektriciteitsnet veilig en betrouwbaar te houden.
 2. Salderen: wanneer u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, levert u deze overtollige stroom terug aan het net. Om in aanmerking te komen voor saldering (waarbij u wordt gecompenseerd voor de elektriciteit die u aan het net levert), moet uw installatie geregistreerd zijn.
 3. Efficiënt netbeheer: uw netbeheerder gebruikt de informatie over lokale energieproductie om betere beslissingen te nemen over het beheren en upgraden van het elektriciteitsnet.

Conclusie: na de installatie van uw zonnepanelen is het cruciaal om uw systeem te registreren bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. Deze stap zorgt voor veiligheid, maakt saldering mogelijk en helpt bij het efficiënt beheren van het elektriciteitsnet. Neem bij vragen of problemen tijdens het aanmeldproces contact op met uw netbeheerder of zonnepaneelinstallateur.

Voor Solention is geen dak te moeilijk, echter beoordelen we uiteraard de potentie van uw dak. Doe een vrijblijvende offerteaanvraag en ontdek de mogelijkheden!

Solention biedt diverse soorten zonnepanelen aan. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Een zonnepaneel moet geproduceerd, getransporteerd en geïnstalleerd worden. Een begrijpelijke vraag is dan ook: hoe duurzaam zijn zonnepanelen? Bekijk hier het antwoord.

Ja, zonnepanelen kunnen ook geïnstalleerd worden op daken die niet naar het zuiden gericht zijn. De efficiëntie van de panelen kan wel iets afnemen, afhankelijk van de richting van het dak ten opzichte van de zon.

Onderhoud op uw zonnepanelen hoeft niet vaak te gebeuren, maar het is wel belangrijk. U wilt een zo hoog mogelijk rendement van uw zonnestroominstallatie. Lees hier over onderhoud van zonnepanelen.

Weersomstandigheden zoals extreme hagelbuien kunnen ‘microcracks’ veroorzaken bij glas-folie zonnepanelen. Dit zijn haarfijne scheurtjes in de zonnecellen, welke niet te zien zijn met het blote oog.

Microcracks hebben een zeer nadelig effect op het rendement en de levensduur van een zonnepaneel. Met glas-glas panelen is de kans op microcracks nihil. Dit omdat de zonnecellen bij glas-glas zonnepanelen tussen twee geharde glazen platen zitten.

Solention biedt diverse merken zonnepanelen aan. Bekijk hier onze merken.

De zonnepanelen die wij aanbieden voldoen aan de hoogste eisen die gesteld kunnen worden aan brandveiligheid.

Brand wordt veelal veroorzaakt door foutieve installatie, onder andere door doe-het-zelvers.

Glas-folie zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas aan de voorzijde van het paneel en kunststof (plastic) aan de achterzijde. Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten van het paneel voorzien van gehard glas, waardoor de zonnecellen veel beter beschermt worden tegen omgevingsfactoren.

Voordelen van glas-glas zonnepanelen:

 • Betere bescherming tegen weersomstandigheden, verminderde degradatie
 • Langere levensduur en hogere opbrengst
 • Beste garantievoorwaarden

Ja, zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in het bestaande elektriciteitsnetwerk van een woning of bedrijf. Een omvormer is nodig om de gelijkstroom van de panelen om te zetten in wisselstroom die gebruikt kan worden in huishoudelijke apparaten.

Het is mogelijk om met zonnepanelen volledig onafhankelijk te zijn van het netwerk door middel van een off-grid systeem. Dit vereist echter een grotere initiële investering en meer planningen onderhoud. Bovendien is dit niet altijd mogelijk of praktisch, vooral als de energiebehoeften van een huishouden of bedrijf groot zijn.

Zonnepanelen gaan over het algemeen 25 tot 30 jaar mee. Aan het einde van hun levensduur kunnen ze gerecycled worden. De meeste materialen in de panelen kunnen worden hergebruikt, zoals aluminium en glas. Sommige materialen, zoals de siliciumcellen, kunnen worden hergebruikt in andere elektronische apparaten.

Verschillende weersomstandigheden hebben verschillende effecten op de efficiëntie van zonnepanelen. Over het algemeen werken zonnepanelen het best bij heldere zonnige dagen met een koele temperatuur. Bewolkte dagen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen verminderen, maar zelfs op bewolkte dagen wekken zonnepanelen nog steeds energie op.

Ja, u kunt zonnepanelen meenemen als u verhuist naar een andere woning. Het is echter belangrijk om de panelen correct te laten verwijderen en opnieuw te laten installeren door een gekwalificeerde installateur.

Ja, zonnepanelen kunnen op platte daken worden geïnstalleerd. Dit vereist meestal een speciaal montagesysteem om de panelen in de juiste hoek te plaatsen voor maximale efficiëntie.

Kosten en opbrengsten

Bekijk onze all-in pakketten hier. Wilt u liever een persoonlijk aanbod? Onze adviseurs voorzien u graag van een vrijblijvende offerte.

De gemiddelde terugverdientijd van een zonne-installatie is 7 jaar. Onze adviseurs voorzien u graag van een berekening op basis van uw situatie.

Storingen en problemen

Oplossingen:

 1. Verbeter de WiFi-dekking: Zorg ervoor dat uw router een sterk signaal uitzendt dat de omvormer bereikt. Dit kan betekenen dat u de router dichter bij de omvormer moet plaatsen, of dat u een WiFi-versterker moet installeren.
 2. Verander het WiFi-kanaal: Andere draadloze apparaten in de omgeving kunnen interfereren met het signaal van uw router. Door het kanaal te wijzigen waarop uw router uitzendt, kunt u dit probleem mogelijk verhelpen.
 3. Reset de router: Soms kunnen tijdelijke problemen met de router worden opgelost door deze eenvoudigweg te resetten. Dit betekent dat u de router uitschakelt, een paar minuten wacht en deze vervolgens weer inschakelt.
 4. Controleer en update de firmware: Het is ook mogelijk dat een probleem met de firmware van de omvormer de WiFi-storing veroorzaakt. Zorg ervoor dat de firmware van uw omvormer up-to-date is. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de omvormer of de website van de fabrikant voor instructies over hoe u dit kunt doen.

Conclusie

WiFi-gerelateerde storingen kunnen vervelend zijn, maar door methodisch te werken om het probleem te identificeren en op te lossen, kunnen deze storingen meestal worden overwonnen. Het is belangrijk om zowel de WiFi-infrastructuur (router en signaalsterkte) als de omvormer zelf (positie en firmware) te controleren om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal functioneert.

Oplossingen:

 1. Verbeter de WiFi-dekking: Zorg ervoor dat uw router een sterk signaal uitzendt dat de omvormer bereikt. Dit kan betekenen dat u de router dichter bij de omvormer moet plaatsen, of dat u een WiFi-versterker moet installeren.
 2. Verander het WiFi-kanaal: Andere draadloze apparaten in de omgeving kunnen interfereren met het signaal van uw router. Door het kanaal te wijzigen waarop uw router uitzendt, kunt u dit probleem mogelijk verhelpen.
 3. Reset de router: Soms kunnen tijdelijke problemen met de router worden opgelost door deze eenvoudigweg te resetten. Dit betekent dat u de router uitschakelt, een paar minuten wacht en deze vervolgens weer inschakelt.
 4. Controleer en update de firmware: Het is ook mogelijk dat een probleem met de firmware van de omvormer de WiFi-storing veroorzaakt. Zorg ervoor dat de firmware van uw omvormer up-to-date is. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de omvormer of de website van de fabrikant voor instructies over hoe u dit kunt doen.

Conclusie

WiFi-gerelateerde storingen kunnen vervelend zijn, maar door methodisch te werken om het probleem te identificeren en op te lossen, kunnen deze storingen meestal worden overwonnen. Het is belangrijk om zowel de WiFi-infrastructuur (router en signaalsterkte) als de omvormer zelf (positie en firmware) te controleren om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal functioneert.

Oplossingen:

 1. Verbeter de WiFi-dekking: Zorg ervoor dat uw router een sterk signaal uitzendt dat de omvormer bereikt. Dit kan betekenen dat u de router dichter bij de omvormer moet plaatsen, of dat u een WiFi-versterker moet installeren.
 2. Verander het WiFi-kanaal: Andere draadloze apparaten in de omgeving kunnen interfereren met het signaal van uw router. Door het kanaal te wijzigen waarop uw router uitzendt, kunt u dit probleem mogelijk verhelpen.
 3. Reset de router: Soms kunnen tijdelijke problemen met de router worden opgelost door deze eenvoudigweg te resetten. Dit betekent dat u de router uitschakelt, een paar minuten wacht en deze vervolgens weer inschakelt.
 4. Controleer en update de firmware: Het is ook mogelijk dat een probleem met de firmware van de omvormer de WiFi-storing veroorzaakt. Zorg ervoor dat de firmware van uw omvormer up-to-date is. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de omvormer of de website van de fabrikant voor instructies over hoe u dit kunt doen.

Conclusie

WiFi-gerelateerde storingen kunnen vervelend zijn, maar door methodisch te werken om het probleem te identificeren en op te lossen, kunnen deze storingen meestal worden overwonnen. Het is belangrijk om zowel de WiFi-infrastructuur (router en signaalsterkte) als de omvormer zelf (positie en firmware) te controleren om ervoor te zorgen dat uw systeem optimaal functioneert.

Micro-omvormers zijn een belangrijke technologie in de zonne-energie-industrie, waarmee elk afzonderlijk zonnepaneel zijn eigen omvormer krijgt. Een van de voordelen van deze technologie is de mogelijkheid om de prestaties van individuele panelen te monitoren. Echter, net als bij elke technologie, kunnen er communicatiestoringen optreden. Laten we enkele mogelijke oorzaken van deze storingen bekijken.

 1. Interferentie: een van de meest voorkomende oorzaken van communicatiestoringen in micro-omvormers is elektromagnetische interferentie. Dit kan afkomstig zijn van andere elektronische apparaten in de omgeving, zoals draadloze netwerken, bluetooth-apparaten, magnetrons of andere grote elektrische apparaten.
 2. Afstand en obstakels: de afstand tussen de micro-omvormers en de communicatiehub of de gateway kan ook van invloed zijn op de communicatie. Hoe groter de afstand, hoe groter de kans op storingen. Daarnaast kunnen fysieke obstakels, zoals muren of vloeren, ook het signaal verzwakken en tot communicatieproblemen leiden.
 3. Software- of firmware-problemen: soms kunnen software- of firmware-problemen storingen in de communicatie veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van bugs in de software of firmware, of van verouderde versies die niet compatibel zijn met andere delen van het systeem.

Oplossingen: de oplossing voor communicatieproblemen hangt af van de oorzaak. Het kan nodig zijn om storingsbronnen te verplaatsen of te elimineren, de positie van de communicatiehub aan te passen, software- of firmware-updates uit te voeren, of bekabeling en connectoren te repareren of te vervangen.

Mogelijk is uw Envoy de verbinding met het WiFi-netwerk verloren.

Volg deze stappen om uw Envoy weer online te krijgen:

 1. Schakel uw modem en router uit.
 2. Als uw Envoy is aangesloten op een stopcontact met een voedingsstekker, trek dan de stekker van de Envoy uit het stopcontact. Als uw Envoy geen voedingsstekker heeft, schakel dan de stroomonderbreker uit. Als u niet zeker weet welke stroomonderbreker voor de Envoy is, neem dan contact op met uw installateur of iemand die vertrouwd is met de elektrische installatie van uw huis.
 3. Zet uw modem aan en wacht 30 seconden.
 4. Zet uw router aan en wacht 30 seconden.
 5. Steek de stekker van de Envoy in het stopcontact of sluit de stroomonderbreker van de Envoy. Wacht tot de opstartprocedure is voltooid. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Controleer of de verbinding succesvol was.

Brandt de bovenste LED op uw Envoy, naast het wolkenpictogram, stevig groen, zoals de afbeelding hieronder?

 

Als de bovenste LED groen brandt: Gefeliciteerd! U bent weer online. Uw systeem moet nu opnieuw worden gesynchroniseerd, wat kan variëren van een uur tot een paar dagen, afhankelijk van hoe lang uw systeem offline was. 

Wat te doen als de verbinding niet succesvol is geweest

Als uw Envoy na het volgen van de bovenstaande stappen geen verbinding meer maakt, neem dan contact op met Enphase Klantenservice voor hulp.

Volg deze stappen om uw Gateway weer online te krijgen

Stap 1: AP-modus van de Gateway inschakelen

AP mode button.png

Druk kort op de knop AP-modus op uw Gateway en laat deze weer los (niet ingedrukt houden). Door dit te doen schakelt u de AP-modus op uw Gateway in, waardoor er een draadloos netwerk wordt gecreëerd waarmee u verbinding kunt maken met uw telefoon of laptop.

Het ledlampje voor de AP-modus (het tweede ledlampje naast het telefoonpictogram) moet groen oplichten om aan te geven dat uw Gateway momenteel in AP-modus staat.

Envoy LEDs.png

Niet lang indrukken. Hierdoor wordt de WPS-modus ingeschakeld. Als u per ongeluk de knop te lang ingedrukt hebt, is er niets aan de hand. De WPS-koppeling gaat na twee minuten over in een time-out.

 Als uw wifi router een wps-600x225.png WPS-knop heeft, kunt u ook proberen uw Gateway opnieuw te verbinden via de WPS-methode. Klik hier om de WPS-methode (Wi-Fi Protected Setup) te volgen.

 

Stap 2: Verbind uw telefoon/laptop met de Gateway

Ga naar de wifi-instellingen van uw telefoon of laptop en maak verbinding met het wifinetwerk met de naam Envoy_XXXXXX, waarbij ‘XXXXXX’ de laatste zes cijfers zijn van het serienummer van uw Gateway.

Noteer de laatste 6 cijfers (het deel met ‘XXXXXX’) van het serienummer van uw Gateway. Dat komt verderop in het proces van deze probleemoplossing nog wel van pas.
 


Open nu een browser op uw toestel (Chrome, Internet Explorer, Firefox etc.) en typ in de adresbalk 172.30.1.1 (Vergeet de punten niet!).

Envoy-Offline-25a-new.jpg

Dit brengt u naar de pagina Gateway-configuratie.

MicrosoftTeams-image (32).png

 

Stap 3: Vergeet het oude wifinetwerk.

Als uw systeem momenteel met geen enkel wifinetwerk is verbonden, kunt u dit overslaan en verdergaan met stap 4.


Op de pagina Gateway-configuratie, klikt u op Wifi in het deelvenster Controleren. Geef de Gateway-gebruikersnaam (Envoy) en het wachtwoord (de laatste zes cijfers van het serienummer van de Gateway) op als u daarom wordt gevraagd.

Wifi and Envoy password.png

Selecteer op de pagina Wifi-configuratie de optie Meer info > Klik op Dit netwerk vergeten > Klik op Vergeten.

Als u dit doet, wordt de Gateway losgekoppeld van alle eerder verbonden wifinetwerken, zodat de Gateway verbinding kan maken met een nieuw netwerk.

Stap 4: Maak verbinding met het nieuwe wifinetwerk.

Tik op de knop Netwerken bekijken en kies uw thuisnetwerk in de lijst van beschikbare netwerken.

View Network.png
 
Als uw draadloze thuisnetwerk niet in de bovenstaande lijst voorkomt, controleer dan of de Gateway wel binnen bereik is.

Geef het wachtwoord op voor uw thuisnetwerk en tik op Verbinden.
 
 

Controleer of de verbinding tot stand is gekomen.

IQ Combiner 3-inside - LED 2 (2).png
Envoy S/IQ GatewayIQ Combiner
 

Als het bovenste ledlampje bij het cloudpictogram groen brandt, is het gelukt! U bent weer online.

Waarom is het ledlampje van mijn Gateway nog steeds rood en waarom zie ik mijn productiegegevens niet, zelfs niet als mijn Gateway weer met internet verbonden is?

Het duurt even voordat de gegevens uit de back-up gesynchroniseerd zijn met Enphase Cloud. Dit vereist meestal ongeveer 1 uur voor elke dag dat uw Gateway offline is geweest. Als uw Gateway bijvoorbeeld 30 dagen lang offline was, zou uw systeem na ongeveer 30 uur volledig gesynchroniseerd moeten zijn.

De Enphase Envoy-s speelt een cruciale rol in uw zonne-energiesysteem door de prestaties van uw zonnepanelen en micro-omvormers te monitoren en te beheren. Het apparaat maakt gebruik van indicatielampjes om de status en eventuele problemen aan te geven. In deze tekst kijken we naar de betekenis van deze lampjes en bespreken we de situatie waarin een lampje rood kan zijn vanwege weinig licht, zoals ’s nachts.

Betekenis van de lampjes: de Envoy-s heeft drie indicatielampjes:
1. Het eerste lampje geeft de stroomstatus aan. Als het groen is, betekent dit dat de Envoy-s correct is aangesloten op de stroom.
2. Het tweede lampje geeft aan of de Envoy-s correct communiceert met de micro-omvormers. Een groen lampje betekent dat de communicatie tussen de Envoy-s en de micro-omvormers correct verloopt.
3. Het derde lampje geeft de status van de internetverbinding aan. Een groen lampje geeft aan dat de Envoy-s correct verbonden is met het internet en de Enphase servers.

Rood lampje door weinig licht: het tweede lampje op de Envoy-s kan rood zijn wanneer er weinig licht is, bijvoorbeeld ’s nachts. Dit komt doordat de micro-omvormers in stand-by gaan als er onvoldoende licht is om energie op te wekken met de zonnepanelen. In deze stand-by modus communiceren de micro-omvormers niet met de Envoy-s, wat resulteert in een rood lampje.

Dit is een normaal en verwacht gedrag van het systeem. Zodra er voldoende licht is, zoals bij zonsopgang, zullen de micro-omvormers opnieuw opstarten en communiceren met de Envoy-s, waardoor het tweede lampje weer groen wordt.

Conclusie: de indicatielampjes op de Enphase Envoy-s bieden nuttige informatie over de status en werking van uw zonne-energiesysteem. Hoewel een rood lampje vaak een signaal is dat er iets mis is, is het in het geval van weinig licht een normale indicatie van het stand-by gaan van de micro-omvormers.

Het is een veelvoorkomende situatie op zonnige dagen. Het totale vermogen van een zonnepanelenveld is hoger dan het vermogen van de omvormer, waardoor de opbrengst ‘beperkt’ wordt. Dit komt omdat de omvormer niet meer kan leveren dan zijn maximale uitgangsvermogen.

Een praktijkvoorbeeld:

De omvormer van een zonnestroominstallatie heeft een maximaal vermogen van 3680W en de zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 5200W. Dit betekent dat het vermogen van de panelen ruimschoots hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.

De volgende logische gedachten is dat de opbrengsten van de installatie significant beperkt worden door een te laag vermogen van de omvormer. Echter mag de omvormer volgens de fabrikant aangesloten worden op een zonnepanelenveld van maximaal 5500W.

Overdimensioneren

In dit voorbeeld is er bewust voor gekozen om meer zonnepaneelvermogen aan te sluiten op de omvormer dan hij kan verwerken. Dit wordt ook wel ‘overdimensioneren’ genoemd.

Overdimensioneren houdt in dat de omvormer op het toppunt van energieopbrengst van de zonnepanelen begint af te toppen op het maximale niveau van de omvormer. Dit komt omdat de omvormer minder vermogen kan verwerken dan het maximale opwekkingsvermogen van de zonnepanelen. Hierdoor start de omvormer eerder op, op minder zonnige dagen, maar topt hij af op hele zonnige dagen

Afbeelding met lijn, Perceel, diagram, helling
Automatisch gegenereerde beschrijving


Overdimensionering heeft diverse voordelen

Kostenverlagend
Het verlaagt de kostprijs van de investering. Er kan gewerkt worden met een goedkopere (kleinere) omvormer.

Eenvoudige installatie
Het inpassen van de zonnestroominstallatie in de meterkast is in veel gevallen eenvoudiger. Een kleinere omvormer heeft een minder zware zekering nodig.

De omvormer start eerder op
De opbrengst op minder mooie (bewolkte) dagen verbetert, in ruil voor het aftoppen van de opbrengst op hele mooie zonnige dagen. Bij minder mooi weer, zal een kleinere omvormer minder vermogen nodig hebben om “op te starten”. Kiest u voor een zwaardere omvormer, dan zal deze meer vermogen nodig hebben om op te starten, wat als gevolg heeft dat u op minder mooie dagen minder energie opwekt.

Gevolgen voor uw jaaropbrengst

Fabrikanten van omvormers bieden rekentools voor het ontwerpen van zonnestroominstallaties. De programma’s adviseren ook de bovengenoemde werkwijze. Het toepassen van een zwaardere omvormer, leidt in de meeste gevallen niet tot een hogere geprognotiseerde jaaropbrengst.

Wij gaan bij onze berekeningen dan ook van de genoemde richtlijnen uit, om te verzekeren dat u zoveel mogelijk zonnestroom opwekt voor een zo interessant mogelijke investering.

 

De invloed van wisselspanning op de opbrengst van zonnepanelen: zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) die vervolgens door een omvormer wordt omgezet in wisselstroom (AC) voor gebruik in huis of om terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De spanning van het elektriciteitsnet waarop de omvormer is aangesloten, speelt een belangrijke rol in dit proces.

Bij een te hoge wisselspanning zal de omvormer proberen de spanning te reguleren om veiligheidsproblemen of schade aan de apparatuur te voorkomen. Omvormers zijn namelijk ontworpen om binnen een specifieke spanningsrange te functioneren. Wanneer de netwerkspanning deze range overschrijdt, kan de omvormer automatisch uitschakelen om zichzelf te beschermen. Dit staat bekend als “overvoltage afschakeling”. Dit betekent dat, ook al produceren de zonnepanelen energie, deze niet omgezet wordt naar bruikbare stroom of teruggeleverd wordt aan het net, waardoor de opbrengst van het zonne-energiesysteem effectief tot nul wordt gereduceerd tijdens deze periodes van overvoltage.

Oplossing voor hoge wisselspanning: Als u merkt dat uw zonne-energiesysteem regelmatig wordt uitgeschakeld vanwege een te hoge netwerkspanning, dan moet u contact opnemen met uw netwerkbeheerder of een gekwalificeerde elektricien. Zij kunnen mogelijk de netwerkspanning aanpassen, of andere oplossingen aanbieden, zoals het installeren van een spanningsregelaar.

Conclusie: Een te hoge wisselspanning kan dus een aanzienlijke impact hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen, omdat het kan leiden tot frequente afschakelingen van uw omvormer. Daarom is het belangrijk om regelmatig de prestaties van uw zonne-energiesysteem te controleren en professionele hulp in te roepen als u problemen ondervindt die kunnen worden veroorzaakt door voltageproblemen.

Heeft u last van een andere storing? Vul hier ons storingsformulier in. Wij helpen u zo snel mogelijk.

Scroll naar boven